FAQ
2517. Gróf Klebelsberg emlékei Hidegkúton (GCKLEH)

Klebelsberg Kunó fényképe

Klebelsberg Kunó fényképe

Világháborús emlékmű az Ófalusi templom téren

Világháborús emlékmű az Ófalusi templom téren

Klebelsberg kastély az 1930-as években

Klebelsberg kastély az 1930-as években

Az elhanyagolt lakatlan kastély bejárata ma

Az elhanyagolt lakatlan kastély bejárata ma

A kastély park felöli enyészetnek kitett homlokzata

A kastély park felöli enyészetnek kitett homlokzata

Kultúrkúria hirdető oszlopa közelében a multi 2. pontja

Kultúrkúria hirdető oszlopa közelében a multi 2. pontja

Pesthidegkút egyik büszkesége

Pesthidegkút egyik büszkesége

Helyreállitott Forgách kúria a Klebelsberg kultúrközpont otthona

Helyreállitott Forgách kúria a Klebelsberg kultúrközpont otthona

A modern iskola utcája ahol a mikroládát rejtő fa található

A modern iskola utcája ahol a mikroládát rejtő fa található

Klebelsberg Kunó mellszobra a kultúrkúria parkjában

Klebelsberg Kunó mellszobra a kultúrkúria parkjában

Felújított kastély udvara

Felújított kastély udvara

A felújított kastély fő épülete és a park

A felújított kastély fő épülete és a park
Szélesség N 47° 33,973'
Hosszúság E 18° 57,649'
Magasság: 261 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.24 21:13
Megjelenés időpontja: 2009.07.24 21:28
Utolsó lényeges változás: 2017.07.25 11:29
Utolsó változás: 2019.06.04 12:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: Robin13
Ládagazda: Robin13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 670 + 2 sikertelen + 14 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás 1. pont: 47° 33,973 18° 57,649 Emléktáblán az évszámok alatti első sor 9. 15.-, a harmadik sor utolsó szavának 5. 6. betűje

2. pont: 47° 33,957 18° 57,747 kőkerítésben fatörzs alján 3 betű. A kastély látogatható becsöngetésre nyitják a kaput.

3. pont: 47° 33,888 18° 57,606 tábla oldali híd-korlát alatt 4 betű

4. pont: 47° 33,726 18° 57,560 fa villanyoszlop betontartóján 7 betűből álló szó.

Jelszórészletek sorrendje 1. 3. 2. 4. egybeírva.Örömmel tapasztalom, hogy sok geoláda idézi fel hazánk nagyjainak emlékeit. Úgy érzem ebből a "geopanteonból" Gróf Klebelsberg Kunó sem maradhat ki, akinek örökségét Pesthidegkút ma példásan őrzi.
A multi geoláda, Gróf Dr. Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékét idézi fel, aki a Trianon utáni Magyarország alkotószellemű, kiemelkedő kultúr- és tudománypolitikusa és Hidegkút díszpolgára volt.
Gróf Klebelsberg egyik legnagyobb érdeme, hogy vasakarattal kezdett hozzá a Trianon utáni Magyarország újraépítéséhez és ezzel reményt és erőt adott a letargiában és pesszimizmusban vergődő nemzetnek a talpra álláshoz.
"Ha azt akarjuk, hogy az a kor amelyikben élünk és amelyet legfeljebb sejthetünk, haladó és ne hanyatló kor legyen akkor ápoljuk a magyar nemzetben a szomjúságot a tudás, a sóvárgást a világosság után" (Válságos kor veszedelme 1923)

Érdemes felidézni mindazt a tevékenységet, amiért Klebelsberg kiérdemelte korunk megbecsülését, és amit ma is példaértékűnek tekinthetünk. Gróf Bethlen István kormányában 1922-től oktatási reformot indít el és hajt végre, amely a népiskolától az egyetemig az iskolarendszer egészére kiterjed. Négy év alatt 5000 tanyai és falusi, valamint városi elemi iskolát, tantermet és tanítói lakást létesít. A falvakban és kisebb településeken 1500 népkönyvtárat hoz létre. Bevezeti a reálgimnáziumot, támogatja a tehetségeket, a szegény hallgatók részére állami ösztöndíjat alapít.

Megteremti a korszerű felsőoktatást, amelynek keretében befejezi a debreceni Tisza István Tudományegyetem építkezéseit és gondoskodik a pozsonyi-, kolozsvári-, selmecbányai Trianon után átmenekült egyetemek elhelyezéséről. Szegeden megépülnek koncepciója alapján a Dóm téri egyetemi épületek és a Tisza-parti klinikák. Ő álmodja meg és hozza létre a Dóm téri Nemzeti Pantheont jelentős segítséget ad a háború miatt félbe maradt Fogadalmi Templom építéséhez. Az ő ötleteként valósul meg 1931-ben a Szabadtéri Játékok program. Befejezi az Országos Levéltár építését, a Nemzeti Múzeum bővítését, Tihanyban megalapítja aBiológiai Intézetet.

A külföldi egyetemeken tanuló magyar ifjak számára megalapítja a Collegium Hungaricumokat (Bécs, Berlin, Róma). Célul tűzi ki a hazaszerető, vezetésre hivatott értelmiség kinevelését. A szegényebb hallgatók részére állami ösztöndíjrendszert hoz létre. Tántoríthatatlan támogatója a tehetségeknek. Ő hívja haza Szent-Györgyi Albertet külföldről Szegedre. Támogatói tevékenységét sok támadás éri, amelyekre azt válaszolta, hogy: "Az idegen nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi - magyarok - igyekszünk belőlük gyököt vonni". Igen nagy figyelmet szentel az életerős, egészséges ifjúság fizikai nevelésére és a versenysportokra. Megszervezi a Testnevelési Főiskolát,megépíti a Margit-szigeti Fedett Sportuszodát és megalakítja a Magyar Olimpiai Bizottságot.

1920-ban feleségével Hidegkúton, a Templom utcában megvásároltak egy elhanyagolt birtokot. A régi épületegyüttest, kastéllyá varázsolták. Különleges értéket képviselt a négyezer kötetes könyvtáruk. A parkot természetes formájában, kis patak, híd, rózsakert telepítésével, ritka fák ültetésével díszkertté alakították át. Az egész területet kőfallal vették körül. Minisztersége után Hidegkút lett állandó lakhelye, ahol feleségével együtt élt, írt, alkotott, és fogadta a kor kultúrpolitikai kiválóságait.

A Pesthidegkútiak évtizedes álmának megvalósulásaként a kastélyt felújították eredeti állapotának megfelelőn és ünnepélyesen megnyitották 2017.06.21.-én. Az újjászületett kastély emlékhelyként és vendégházként működik. A kastély belső tereinek, a híres könyvtárnak és emlékeknek megtekintéséhez az információs iroda nyújt segítséget.
Részletes leírás

A "GCKLEH" multi geoláda egyes pontjai bemutatják Klebelsberg múlthoz és jelenhez kötődő kulturális emlékeit és szellemi hagyatékát. Tekintettel arra, hogy a multi egyes pontjai közel vannak egymáshoz, Pesthidegkút központjában érdemes parkolni, a bevásárló központnál vagy a templomtéren. Minden ponthoz kocsival is el lehet jutni, de érdemesebb azonban végig sétálni ezt a környéket.

1. pont:  N 47° 33,973' E 18° 57,649' 261 m [GCKLEH-1]. Hidegkút legpatinásabb kis tere a Templom utcában található. A világháborús hősök emlékműve egyedülállóan szép és kifejező, melyet 1925-ben állítottak fel. Itt található még az 1749-ből származó Kegyoszlop, mely a mariazelli zarándoklatok emlékére készült. Az Ófalusi plébánia templom falain elhelyezett emléktáblák több eseményhez fűződnek. A Templom utca ellentétes oldalán helyezkedik el a kastély, melyből innen a kőfal felett az egyik gazdasági épület részlete látszik. A kastély területe lezárt és őrzött. A Klebelsberg emléktábláról olvasható le a jelszó első részét képező 4 betű. Az évszámok alatti első sor 9. 15.-, a harmadik sor utolsó szavának 5. 6. betűje.

2. pont:  N 47° 33,957' E 18° 57,747' 255 m [GCKLEH-2] A felújított kastély fő épülete mögött elterülő park ÉK kőkerítésébe belenőtt öreg fa alsó levágott felületén elhelyezett kis táblán 3 betű a jelszó 3. része. A kastély egész nap látogatható és amennyiben zárva van csöngetni szükséges és bemondani "geoláda pont".

3. pont:  N 47° 33,888' E 18° 57,606' 254 m [GCKLEH-3] A Klebelsberg kultúr kúriához a főútról vezető híd vízszintes korlátja alatt, a kúria hirdető oszlopának oldalán rejtőzködik a jelszó második részét képező 4 betű. A kultúr kúriát érdemes meglátogatni és az udvarát is megtekinteni, ahol 2009 júniusában avatták fel Klebelsberg új mellszobrát (díszpolgárrá avatásának emlékére). A kultúrház julius 1.-től augusztus 20.-ig, 10 órától 18 óráig van nyitva, szombat vasárnap kivételével.

4. pont:  N 47° 33,726' E 18° 57,560' 283 m [GCKLEH-4]. A Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium modern és korszerű épületénél található. Az oktatás minden igényét kielégítő épületben a sportolási illetve testnevelési lehetőség is adott (pl. a falmászás). Az iskola főbejáratához vezető (behajtani tilos) utcával szembeni kerítés sarkánál elhelyezett fa villanyoszlop betontartójának oldalán található a jelszó 7 betűből álló utolsó része.

Jelszó: a négy jelszórészlet pontok szerinti sorrendje 1. 3. 2. 4. egybe írva.
Bízom abban, hogy Klebelsberg nagyságának és örökségének megismerése mellett a pontok megtalálása is szép élményeket fog okozni, melyhez sok sikert kívánok a "GCKLEH" multi geoláda felkeresésével.

Köszönet kulisznak a szigligeti és e második ládám elkészítésében nyujtott segítségéért.
2013.12.12. Miután többször eltűnt a 4. pont mikro ládája és a lakók is nehezteltek az elhelyezésért a 4. pont virtuális lett és egy másik helyre került . Lásd a leírást.
2015.03.29. A harmadik ponton a jelszórészlet felújítva.
2017.07.20. Mivel a kastélyt megnyitották az eredeti 3. pont a kastély parkjába lett áthelyezve második pontként, ezért változott a jelszó részletek sorrendje.


Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (375 db): környezet: 4.31 rejtés: 4.05 web: 4.55 átlag: 4.30

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Makkap 2022.10.19 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

O.Brúnó 2022.10.01 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

tojas 2022.09.21 19:15 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Bliccc 2022.09.18 16:05 - Megtaláltam
Sikerült! (A 3. pontot a táblától távolabb is keresd.)
[g:hu+ 2.9.12]

Bence2009 2022.09.04 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

H+W 2022.09.03 10:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

distike 2022.08.14 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést.

jeszter 2022.08.07 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

20220807_15534420220807_155400
egyenlet 2022.08.07 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Apuska 2022.07.31 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

edusanya 2022.07.31 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

DFRi 2022.07.14 15:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Megvagy láda :-) Köszi a lehetőséget!
A kastély az igazán remek hely a gyönyörű parkjával. Viszont a többi pont csak időpocsékolás. Nem sokat mutatnak be a helyek és nem is nagyon lehet felfedezni hozzádott értéket se :-( Pont elég lenne elolvasni a többi pontról a leíréást...
Feri&Mira [Geoládák v3.12.10]

20220714_13405220220714_134726
20220714_13580820220714_135849
20220714_14004120220714_140107
20220714_14011720220714_140537
Andi0714 2022.06.18 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Karaliosz 2022.06.18 12:57 - Megtaláltam
Ez a láda is pipa. ;) Köszi a rejtést. [Geoládák v3.12.10]

marosikids 2022.05.14 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

rrol 2022.05.13 16:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.12.9]

bp99 2022.05.01 19:47 - Megtaláltam
Ideális idő volt ma este egy sétához, ~22 fok, illatos tavaszi levegő. Beszerveztük ezt a sorozatot; az első, második, és negyedik pont könnyen meglett, azonban a harmadikat mi sem találtuk és a 3 ismert szórészlet alapján találtuk ki.

Egyébként nem lakunk messze és sokszor jártam már erre, mindig is szerettem a kastélyt, nagyon szép. Nem tudtam, hogy geoláda rejtvény is van itt :-). Köszönjük szépen a rejtést és az ismeretterjesztést! [Geoládák v3.12.8]

Kisiphx 2022.04.30 11:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

kistimcsi1 2022.04.30 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
TFTC! ♥️ Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget és a munkádat!

A 3.pont nekünk is fejtörést okozott, de Dester logja segített. A kastélyhotelben szálltunk meg, így a multi 2 pontja egészen közel volt. Köszönjük, jól éreztük magunkat itt Hidegkúton!

Képek otthonról! [Geoládák v3.12.8]

Klebelsberg idézetKastély bejárat
ParkKastély a park felől
moli_gyuri 2022.04.26 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 3.90
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]
A 3. pontot mi sem találtuk, de a jelszórészletre rájöttünk.
Cilu&Gyurkoo
Mazsom

 
Skali&Margó 2022.04.18 17:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.26
OK!

police107 2022.04.13 10:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.63
Kellemes délelőtti napsütésben megtalálva.Köszönöm.

Dester 2022.03.27 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Ma nem voltunk formában. A harmadik jelszórészletet nem találtuk, de kiderült (a rejtő segítségével), hogy rossz helyen néztük. Nem akarok spoilerezni, csak annyit írok, hogy ne (csak) az információs tábla felőli végén keressétek, minket picit megtévesztett a leírás.
Nagyon köszönjük a rejtőnek a segítséget ezúton is!

Nagyon tetszett egyébként a helyszín. Nem jártunk még erre, de a kastély és a kertje is csodálatos. Remek időben nagyon kellemeset sétáltunk egy körtúra keretében, ez a láda volt az első állomásunk.

Köszönjük a rejtést!

20220327_14352020220327_142328
20220327_14231220220327_142118
20220327_141821 
birinyi 2022.03.15 19:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

z0z0 2022.03.15 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (686 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]