geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2517. Gróf Klebelsberg emlékei Hidegkúton (GCKLEH)

Klebelsberg Kunó fényképe

Klebelsberg Kunó fényképe

Világháborús emlékmű az Ófalusi templom téren

Világháborús emlékmű az Ófalusi templom téren

Klebelsberg kastély az 1930-as években

Klebelsberg kastély az 1930-as években

Az elhanyagolt lakatlan kastély bejárata ma

Az elhanyagolt lakatlan kastély bejárata ma

A kastély park felöli enyészetnek kitett homlokzata

A kastély park felöli enyészetnek kitett homlokzata

Kultúrkúria hirdető oszlopa közelében a multi 2. pontja

Kultúrkúria hirdető oszlopa közelében a multi 2. pontja

Pesthidegkút egyik büszkesége

Pesthidegkút egyik büszkesége

Helyreállitott Forgách kúria a Klebelsberg kultúrközpont otthona

Helyreállitott Forgách kúria a Klebelsberg kultúrközpont otthona

A modern iskola utcája ahol a mikroládát rejtő fa található

A modern iskola utcája ahol a mikroládát rejtő fa található

Klebelsberg Kunó mellszobra a kultúrkúria parkjában

Klebelsberg Kunó mellszobra a kultúrkúria parkjában

Felújított kastély udvara

Felújított kastély udvara

A felújított kastély fő épülete és a park

A felújított kastély fő épülete és a park
Szélesség N 47° 33,973'
Hosszúság E 18° 57,649'
Magasság: 261 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.24 21:13
Megjelenés időpontja: 2009.07.24 21:28
Utolsó lényeges változás: 2017.07.25 11:29
Utolsó változás: 2019.06.04 12:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: Robin13
Ládagazda: Robin13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 633 + 2 sikertelen + 14 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás 1. pont: 47° 33,973 18° 57,649 Emléktáblán az évszámok alatti első sor 9. 15.-, a harmadik sor utolsó szavának 5. 6. betűje

2. pont: 47° 33,957 18° 57,747 kőkerítésben fatörzs alján 3 betű. A kastély látogatható becsöngetésre nyitják a kaput.

3. pont: 47° 33,888 18° 57,606 tábla oldali híd-korlát alatt 4 betű

4. pont: 47° 33,726 18° 57,560 fa villanyoszlop betontartóján 7 betűből álló szó.

Jelszórészletek sorrendje 1. 3. 2. 4. egybeírva.Örömmel tapasztalom, hogy sok geoláda idézi fel hazánk nagyjainak emlékeit. Úgy érzem ebből a "geopanteonból" Gróf Klebelsberg Kunó sem maradhat ki, akinek örökségét Pesthidegkút ma példásan őrzi.
A multi geoláda, Gróf Dr. Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékét idézi fel, aki a Trianon utáni Magyarország alkotószellemű, kiemelkedő kultúr- és tudománypolitikusa és Hidegkút díszpolgára volt.
Gróf Klebelsberg egyik legnagyobb érdeme, hogy vasakarattal kezdett hozzá a Trianon utáni Magyarország újraépítéséhez és ezzel reményt és erőt adott a letargiában és pesszimizmusban vergődő nemzetnek a talpra álláshoz.
"Ha azt akarjuk, hogy az a kor amelyikben élünk és amelyet legfeljebb sejthetünk, haladó és ne hanyatló kor legyen akkor ápoljuk a magyar nemzetben a szomjúságot a tudás, a sóvárgást a világosság után" (Válságos kor veszedelme 1923)

Érdemes felidézni mindazt a tevékenységet, amiért Klebelsberg kiérdemelte korunk megbecsülését, és amit ma is példaértékűnek tekinthetünk. Gróf Bethlen István kormányában 1922-től oktatási reformot indít el és hajt végre, amely a népiskolától az egyetemig az iskolarendszer egészére kiterjed. Négy év alatt 5000 tanyai és falusi, valamint városi elemi iskolát, tantermet és tanítói lakást létesít. A falvakban és kisebb településeken 1500 népkönyvtárat hoz létre. Bevezeti a reálgimnáziumot, támogatja a tehetségeket, a szegény hallgatók részére állami ösztöndíjat alapít.

Megteremti a korszerű felsőoktatást, amelynek keretében befejezi a debreceni Tisza István Tudományegyetem építkezéseit és gondoskodik a pozsonyi-, kolozsvári-, selmecbányai Trianon után átmenekült egyetemek elhelyezéséről. Szegeden megépülnek koncepciója alapján a Dóm téri egyetemi épületek és a Tisza-parti klinikák. Ő álmodja meg és hozza létre a Dóm téri Nemzeti Pantheont jelentős segítséget ad a háború miatt félbe maradt Fogadalmi Templom építéséhez. Az ő ötleteként valósul meg 1931-ben a Szabadtéri Játékok program. Befejezi az Országos Levéltár építését, a Nemzeti Múzeum bővítését, Tihanyban megalapítja aBiológiai Intézetet.

A külföldi egyetemeken tanuló magyar ifjak számára megalapítja a Collegium Hungaricumokat (Bécs, Berlin, Róma). Célul tűzi ki a hazaszerető, vezetésre hivatott értelmiség kinevelését. A szegényebb hallgatók részére állami ösztöndíjrendszert hoz létre. Tántoríthatatlan támogatója a tehetségeknek. Ő hívja haza Szent-Györgyi Albertet külföldről Szegedre. Támogatói tevékenységét sok támadás éri, amelyekre azt válaszolta, hogy: "Az idegen nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi - magyarok - igyekszünk belőlük gyököt vonni". Igen nagy figyelmet szentel az életerős, egészséges ifjúság fizikai nevelésére és a versenysportokra. Megszervezi a Testnevelési Főiskolát,megépíti a Margit-szigeti Fedett Sportuszodát és megalakítja a Magyar Olimpiai Bizottságot.

1920-ban feleségével Hidegkúton, a Templom utcában megvásároltak egy elhanyagolt birtokot. A régi épületegyüttest, kastéllyá varázsolták. Különleges értéket képviselt a négyezer kötetes könyvtáruk. A parkot természetes formájában, kis patak, híd, rózsakert telepítésével, ritka fák ültetésével díszkertté alakították át. Az egész területet kőfallal vették körül. Minisztersége után Hidegkút lett állandó lakhelye, ahol feleségével együtt élt, írt, alkotott, és fogadta a kor kultúrpolitikai kiválóságait.

A Pesthidegkútiak évtizedes álmának megvalósulásaként a kastélyt felújították eredeti állapotának megfelelőn és ünnepélyesen megnyitották 2017.06.21.-én. Az újjászületett kastély emlékhelyként és vendégházként működik. A kastély belső tereinek, a híres könyvtárnak és emlékeknek megtekintéséhez az információs iroda nyújt segítséget.
Részletes leírás

A "GCKLEH" multi geoláda egyes pontjai bemutatják Klebelsberg múlthoz és jelenhez kötődő kulturális emlékeit és szellemi hagyatékát. Tekintettel arra, hogy a multi egyes pontjai közel vannak egymáshoz, Pesthidegkút központjában érdemes parkolni, a bevásárló központnál vagy a templomtéren. Minden ponthoz kocsival is el lehet jutni, de érdemesebb azonban végig sétálni ezt a környéket.

1. pont:  N 47° 33,973' E 18° 57,649' 261 m [GCKLEH-1]. Hidegkút legpatinásabb kis tere a Templom utcában található. A világháborús hősök emlékműve egyedülállóan szép és kifejező, melyet 1925-ben állítottak fel. Itt található még az 1749-ből származó Kegyoszlop, mely a mariazelli zarándoklatok emlékére készült. Az Ófalusi plébánia templom falain elhelyezett emléktáblák több eseményhez fűződnek. A Templom utca ellentétes oldalán helyezkedik el a kastély, melyből innen a kőfal felett az egyik gazdasági épület részlete látszik. A kastély területe lezárt és őrzött. A Klebelsberg emléktábláról olvasható le a jelszó első részét képező 4 betű. Az évszámok alatti első sor 9. 15.-, a harmadik sor utolsó szavának 5. 6. betűje.

2. pont:  N 47° 33,957' E 18° 57,747' 255 m [GCKLEH-2] A felújított kastély fő épülete mögött elterülő park ÉK kőkerítésébe belenőtt öreg fa alsó levágott felületén elhelyezett kis táblán 3 betű a jelszó 3. része. A kastély egész nap látogatható és amennyiben zárva van csöngetni szükséges és bemondani "geoláda pont".

3. pont:  N 47° 33,888' E 18° 57,606' 254 m [GCKLEH-3] A Klebelsberg kultúr kúriához a főútról vezető híd vízszintes korlátja alatt, a kúria hirdető oszlopának oldalán rejtőzködik a jelszó második részét képező 4 betű. A kultúr kúriát érdemes meglátogatni és az udvarát is megtekinteni, ahol 2009 júniusában avatták fel Klebelsberg új mellszobrát (díszpolgárrá avatásának emlékére). A kultúrház julius 1.-től augusztus 20.-ig, 10 órától 18 óráig van nyitva, szombat vasárnap kivételével.

4. pont:  N 47° 33,726' E 18° 57,560' 283 m [GCKLEH-4]. A Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium modern és korszerű épületénél található. Az oktatás minden igényét kielégítő épületben a sportolási illetve testnevelési lehetőség is adott (pl. a falmászás). Az iskola főbejáratához vezető (behajtani tilos) utcával szembeni kerítés sarkánál elhelyezett fa villanyoszlop betontartójának oldalán található a jelszó 7 betűből álló utolsó része.

Jelszó: a négy jelszórészlet pontok szerinti sorrendje 1. 3. 2. 4. egybe írva.
Bízom abban, hogy Klebelsberg nagyságának és örökségének megismerése mellett a pontok megtalálása is szép élményeket fog okozni, melyhez sok sikert kívánok a "GCKLEH" multi geoláda felkeresésével.

Köszönet kulisznak a szigligeti és e második ládám elkészítésében nyujtott segítségéért.
2013.12.12. Miután többször eltűnt a 4. pont mikro ládája és a lakók is nehezteltek az elhelyezésért a 4. pont virtuális lett és egy másik helyre került . Lásd a leírást.
2015.03.29. A harmadik ponton a jelszórészlet felújítva.
2017.07.20. Mivel a kastélyt megnyitották az eredeti 3. pont a kastély parkjába lett áthelyezve második pontként, ezért változott a jelszó részletek sorrendje.


Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (364 db): környezet: 4.30 rejtés: 4.04 web: 4.54 átlag: 4.29

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Anonemo 2021.11.14 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

bacsnyir 2021.11.14 18:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.87
Mai Pesthidegkút környéki körtúrám utolsó "felvonásaként" , GCKOTE felől érkeztem meg a városrész - valójában szerintem lényegében még ma is Budapesttől elkülönülő, önálló település - belterületére.
Sajnos már lement a nap, amikor beérkeztem a templomhoz, ahonnan a miséről indultak ki épp a hívek. De így legalább megnézhettem egy pár pillantás erejéig belülről is a templomot, hogy aztán kívülről végigbogarászhassam azt a rengeteg emléktáblát, ami a templom falán, ill. körülötte található. Valóban sok történelmi esemény érintette ezt a csendes, egykor németajkú községet (az utolsók a 1945-ös "kitörés", ill. az 1946-os német kitelepítés voltak).
Klebelsberg öröksége is egy ilyen nevezetesség, s önmagában a - mára gyönyörűen felújított, használatba vett - kastély, az abban levő kiállítás is "ládaérdemes" lett volna. (Sajnos ezt későbbre kellett halasztanom, de legközelebb, ha Solymár felé járok, feltétlen pótolni fogom! A kapu amúgy a vasárnap esti időpont ellenére is tárva-nyitva volt, a kastélyparkot bebarangolhattam, az kastélyudvari táblák egyikét-másikát is végigolvastam.) A 3., és főleg a 4. pontot ("kultúrközpont", illetve iskola) azonban én inkább kihagytam volna a multiból, mert nevükön túl nincs konkrét kapcsolódásuk Klebelsberghez, és látnivalóként sem túl izgalmasak az idelátogatóknak (persze a helyiek számára nyilván értékesek és fontosak).
Imponálónak tartom ugyanakkor a - ha jól számolom, jelenleg már 88 éves - rejtő ambícióját, amivel egy igen informatív ládaoldalt készített, és bő évtizede gondozza ládáját. (Én magam, történész végzettséggel némileg árnyaltabban látom nála Klebelsberg politikai szerepét, ugyanakkor munkabírása és infrastruktúra-fejlesztő tevékenysége természetesen vitathatatlan.) Ismeretlenül is jó egészséget kívánok neki.
Még valami: a hidegre és a vacsoraidőre való tekintettel a 3. és a 4. pont felkeresése között beiktattam az útvonalba a Gyertyás vendéglőt is (szerencsére pont útba esett...) Nem volt rossz választás ez sem. :-)

nonow22 2021.10.16 16:58 - Megtaláltam
Spanyesszel a mai nap záróládája, köszi a rejtést!

spanyesz 2021.10.16 16:58 - Megtaláltam
Végigjartuk nonow22-vel, köszönjük a rejtést

pedro750 2021.10.10 12:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67
Megtaláltam, köszi a rejtést!
Egy pici rejtői segítséggel meglett!!!!

DonPepe 2021.10.09 18:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.53
Köszönjük a rejtést, megtaláltuk!

Tettünk egy körtúrát Pesthidegkút -> Csúcs-hegy -> Tök-hegy és vissza.
Kihasználtuk az ősz utolsó szép napját. Csodás időnk volt pont túrázásra alkalmas.
Szikrázó napsütés tiszta idő.

Visszatérve a városba begyűjtöttük a 4 pont jelszó részletét és mint megfáradt, megéhezett túristák megálltunk egy étteremben, hogy elfogyasszunk egy finom vacsorát.
Remek nap volt ez 6 ládát megszerezve.

Üdv Réka és Pepe

Onnan jöttünkA nap már alacsonyan jár
Gomba tömegA kastély udvarán
VacsoraÚtvonal
Pecsétünk!2 
erdeisz 2021.10.03 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

kireth 2021.09.12 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Micicila 2021.09.12 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

utigabi60 2021.09.12 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Világutazó 2021.09.01 09:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.11.3]

TÁJK Alkesz Duo 2021.08.28 20:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!:) [Geoládák v3.11.3]

erdosimi 2021.08.10 10:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

erdosjudit 2021.08.10 10:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

woodworkinggirl 2021.08.08 14:42 - Megtaláltam
Kiszimatoltuk Cs&P&G&D [Geoládák v3.11.3]

Feliks 2021.08.08 14:41 - Megtaláltam
Kiszimatoltuk! :) [Geoládák v3.11.3]

Cápa 2021.07.18 12:44 - Megtaláltam
THX!
Jelszavak mind rendben, szépen olvasható
A kastély szép helyen van
[Geoládák v3.11.3]

mk45 2021.06.12 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi :)
[g:hu+ 2.6.8]

feketel 2021.05.21 13:06 - Megtaláltam
köszönöm a fáradozásodat! TFTC! a 2. pont irtó szuper! A 3. pontot nem találtam, végig pásztáztam az egész hidat, szinte befeküdtem alá. Ki is jöttek a kúriából, hogy nem én vagyok az első csúszó- mászó emberke, és ugyan mondjam már el mit is keresnek itt az emberek:) 15 perc alatt megvillantottam a csekély tudásomat a GC.hu-ról, és az aplikációkról. Hétvégén már mennek is ládázni :)))) Ezúton is köszönöm a ládagazda Robin13 segítőkészségét[Geoládák v3.10.5]

IMG_20210521_123336256 
tothadam86 2021.05.11 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltam-8)- [Geoládák v3.10.5]

Invictus3 2021.05.08 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.65
Megvan, köszi!
Levezető ládázás a kirándulás végén :)
A filces felirat rejtések a 3-4 pontoknál nem igazán jöttek be, érdemes lenne cserélni..
Az első 3 ponton még nem jártam, a negyediken igen, de akkor nem voltam abban a helyzetben, hogy le tudjam olvasni, most ezt is pótoltam.

anettnori 2021.05.07 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.39
Megvan!
[g:hu+ 2.6.11]

A hidas ponton kértem segítséget, a többi rendben volt.

-1-2
justancsi 2021.04.24 12:07 - Megtaláltam
Családi ebédre mentünk, előtte gyorsan összeszedtük. A harmadik pontot kerestem pár nappal előbb is, akkor nem lett meg. Nincsen előtte a gc előtag, egy firka is lehetne akár. Ez majdnem az összes pontra igaz, ne a megszokott fémlapkákat keressétek, hanem csak alkoholos filccel felírt dolgokat.

tabletta 2021.04.17 09:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Tosiv 2021.04.16 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.52
Kösz, megtaláltam.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (649 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]