geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2606. Sas-út (PL) (GCORLA)

Murowaniec-ház

Murowaniec-ház

Hajnali fények

Hajnali fények

A Zawrat felé

A Zawrat felé

Kilátás a Zawratról

Kilátás a Zawratról

A Sas-út eleje

A Sas-út eleje

Szép időnk volt

Szép időnk volt

Sok a kitett hely

Sok a kitett hely

Ingó kő

Ingó kő

Mindig csak mászni

Mindig csak mászni

A panoráma kárpótol

A panoráma kárpótol

Jól kiépített útvonal

Jól kiépített útvonal

Mászás a meredek falon

Mászás a meredek falon

Folyamatos panoráma

Folyamatos panoráma

"Tetszett a tó!"

"Tetszett a tó!"

Visszatekintés

Visszatekintés

Oda is felmegyünk

Oda is felmegyünk

Gránát-csúcsok

Gránát-csúcsok

Rejtek

Rejtek

Igen, itt vezet az út

Igen, itt vezet az út

A vége már "babakocsis"

A vége már "babakocsis"

Nem mindenki járt szerencsével

Nem mindenki járt szerencsével

A kellemes levezetés

A kellemes levezetés
Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 2253 m
Megye/ország: Lengyelország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.09.19 12:15
Megjelenés időpontja: 2009.09.23 00:20
Utolsó lényeges változás: 2014.07.24 21:28
Utolsó változás: 2018.05.24 08:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: L@zy, zsorzs, Mikulás és a többiek
Ládagazda: Mikulás
Nehézség / Terep: 2.5 / 5.0
Úthossz a kiindulóponttól: 15000 m
Megtalálások száma: 35 + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


WAP: FIGYELEM! 5-ös nehézség! Kétpontos multi. Első pontja virtuális a Zawraton: felülről a második útjelző tábla peremén található számsor első 3 számjegye, Második pont, láda: kisebb méretű, vízhatlan konyhai edény (15x12x5 cm) a Gránát déli csúcsától kb. 5-6 méterre északra egy jellegzetes sziklába rejtve (lásd fotót).
A Tátrai Nemzeti Park lengyel részére belépőt kell fizetni, mely 5 zloty/fő (2017-ben)

Az útvonal november 1-től június 30-ig nem látogatható!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

FIGYELEM! Magas hegységbe, fizikailag nehéz túrára invitálunk e ládával, leírás nélkül eszedbe ne jusson elindulni! Mindenféle időjárásra fel kell készülni, mert az perceken belül megváltozhat! Esőkabátot, meleg ruhát, sapkát, kesztyűt vigyetek! Télies viszonyok között (októbertől bármikor előfordulhat) abszolút nem javasoljuk ezt az igen nehéz és havas-jeges terepen nagyon veszélyes útvonalat! Ne menj egyedül! Vihar esetén a gerinc nagyon veszélyes lehet! Vannak menekülő útvonalak, töltsd le az OMP Lengyelország térképet és vigyél papír térképet is!

A Sas-út (Orla Perć)

A Sas-út (Orla Perć) a Lengyel-Tátrában található igen nehéz és veszélyektől sem mentes láncos (gyakorlatilag via ferrata) útvonal. A utat Poskim Towarzystwem Tatrzankim építette 1903-1906-ig W Gadowski atya vezetésével. A tulajdonképpeni Sas-út a Zawrat-hágóból indul és a Kereszt-nyeregben ér véget (Krzyzne) érintve - többek között - a Kozi Wierch (Zerge-hegy) és Granaty (Gránát-csúcs) nevű csúcsokat. Az Orla Perć a Magas-Tátra legismertebb és legnehezebb (jelzett) útvonala. A Zawrat-hágótól a Gránát-csúcsokig egyirányú, csak nyugatról kelet felé haladva teljesíthető a Piros Piros sáv jelzésen. Magashegyi túrákon edződötteknek, gyakorlott mászóknak ajánljuk. Noha a túra teljesítéséhez beülőre és Klettersteig szettre alapvetően nincs szükség (mi senkin sem láttunk ilyet), aki félősebb vihet magával, ha úgy tetszik. Nálunk volt, de végig a hátizsákban maradt. Az útvonal végig jól kiépített, szinte folyamatosan van lánc, illetve egyéb mesterséges kapaszkodást szolgáló eszköz (falba épített lépések, fogódzkodók, létrák). Ettől függetlenül szédülésmentesség és lépésbiztosság alapvető követelmény!

MEGKÖZELÍTÉS:

Budapest - Zólyom (Zvolen) - Beszterce Bánya (Banska Bystrica) - Rózsahegy (Ruzomberok) - Dolny Kubin - Zakopane

Zakopanéba érve keress parkolóhelyet minél közelebb ehhez a ponthoz :  N 49° 16,763' E 19° 58,775' 970 m [GCORLA+elagazas], ugyanis innen már csak taxik és buszok hajthatnak tovább. Mehetsz taxival is, de gyalog sem egy nagy séta (kb. 1 kilométer) a Tátra Nemzeti Park "bejárata"  N 49° 16,140' E 19° 58,888' 1010 m [GCORLA+bejárat]. Innen két lehetőséged van a Murowaniec-ház megközelítésére (mi mindkettőt bejártuk): 1. A Sárga Sárga sáv útvonalon (Dolina Jaworzynka) elindulva és a  N 49° 15,295' E 20° 0,193' 1496 m [GCORLA+elagazas] pontban a Kékre Kék sáv csatlakozva tovább a Murowaniec-házig  N 49° 14,599' E 20° 0,379' 1500 m [GCORLA+szállás], vagy 2. Végig a Kék Kék sáv útvonalon. Ez utóbbi számunkra szebbnek és látványosabbnak tűnt. A parkolótól a turistaházig kb. 2 óra alatt értünk fel (nyugodt tempóban) táv: 4,4-4,6 km, szintemelkedés: 530 méter. A ház 1500 méteren van.

A Murowaniec-házból megéri korán indulni (mi fél 6-kor léptünk ki az ajtón), mert komoly és megerőltető mászásra kell készülnöd! Ezt persze bőven ellensúlyozza a csodálatos táj, a folyamatos, gyönyörű kilátás és az izgalmas útvonal! A Sas-út kezdetét, a Zawrat-hágót, két turistaúton is elérheted, de először az általunk bejárt és ajánlott útvonalat írom le: A turistaháztól a Kéken Kék sáv indulsz el a Czarny Staw Gasienicowy (Gąsienicavölgyi-Fekete-tó) felé, melyet balról kerülve tovább haladsz a Kéken Kék sáv és a Zmarzły Staw (Fagyott-tó) mellett elhaladva eléred a Zawratot. Innen csodálatos panoráma nyílik és jól esik egy kis szusszanás mielőtt nekiindulsz kelet felé a Piroson a láncos útnak. El ne felejtsd leolvasni a jelszó virtuális felét, mely a Zawraton (2160 m) található felülről a második útvonaljelző tábla peremén található számsor első 3 számjegye (alkoholos filccel megrősítettük a festéket).  N 49° 13,147' E 20° 0,983' 2160 m [GCORLA-1] (Adatok a turistaháztól: táv: 4,4km, szintemelkedés: 660 m, idő: 2 óra)

Ha kipihented magad és túl vagy a jelszóleolvasáson és a "kötelező" fotózkodáson, indulj el a Piroson Piros sáv, ahol hamarosan megpillantod az első láncokat. Kb. 2 és háromnegyed óra mászás után feljutsz a Zerge-hegyre (Kozi Wierch - 2291m)  N 49° 13,097' E 20° 1,728' 2291 m [GCORLA+Kozi Wierch], közben érinted a Zerge-csorbát (Kozia Przelecz) és a Zerge-bástyát (Kozie Czuby). A túra egyik leglátványosabb és persze legnehezebb szakasza. A 8 méteres létra (függőleges falon) külön élményt jelent. Táv: kb. 1,4 km.

Némi pihenő után indulj el a Zerge-hegyről a Piroson Gránát-csúcsok (Granaty - 2240m)  N 49° 13,481' E 20° 1,952' 2240 m [GCORLA+Gránát] felé. Kb. másfél óra alatt tettük meg az 1,3 kilométert a ládáig. A láda a déli csúcstól északi irányban van. Ha elindulsz az északi csúcs felé és néhány méter megtétele után vissza nézel (lásd fotó), egy jellegzetes sziklát látsz (rajta Piros Piros sáv turista jelzés). Ez a szikla rejti a hagyományos ládát, benne a jelszó második felével  N 49° 13,492' E 20° 1,954' 2253 m [GCORLA-2].

Innen kb. két és fél óra alatt értük el a bő 2 km-re lévő Kereszt-nyerget (Przełęc Krzyzne - 2212 m)  N 49° 13,728' E 20° 2,836' 2212 m [GCORLA+Kereszt-nyereg] Persze ezen a két kilométeren sem unatkozol hiszen számos fel- és lemászás árán megmászod a Sas-ormot (Orla Baszta) és a Bükkvölgyi-toronyokat (Buczynowa Turnia). Az utolsó 600 méteren már "könnyebb" ösvényen vezet a Madár-torony (Ptak) alatt a Keresz-nyeregig. A kereszt nyeregből a Sárga Sárga sáv jelzésen kell elindulni lefelé, észak-nyugati irányba, a Murowaniec-ház felé, ahová durván 2 óra alatt lehet leérni. (kb. 5,5 km). Közben egy kisebb gerincet is meg kell még mászni, de alapvetően egy könnyű levezetés ez az útvonal.

Összességében: kb. 11 óra alatt teljesítettük a Murowaniec-ház-Zawrat-Granaty-Kereszt-nyereg-Murowaniec-ház körtúrát. Nem siettünk, sokat fotóztunk és többször megálltunk pihenni, mert mind mentálisan, mind pedig fizikailag fárasztó az út. Hibázni pedig nemigen lehet, mert rögtön párszáz méterrel lejjebb találod magad. A túra hossza kb. 14-14,5 km lehet (nagyon nehéz pontos adatot mondani, mert nagyon tagolt terepen halad az út). Legalább 2,5-3 liter folyadékot vigyél magaddal! A Sas-út folyamán nincs lehetőséged vizet vételezni!

Egyéb variációk a Sas-út bejárására:

1. Hosszú túra: Murowaniec-ház - Zöld Zöld sáv jelzésen, majd Piros jelzésen a Svinicára  N 49° 13,164' E 20° 0,577' 2301 m [GCORLA+Svinica] (2301 m), onnan pedig tovább a Piroson Piros sáv a Zawratra. Innen pedig a korábban ismertetett útvonalon. Ez nagyon kemény útvonal, nem biztos, hogy bele fog férni egy napba, de nem lehetetlenség megcsinálni. A Svinica-Zawrat útvonalat sziklaomlás miatt átmenetileg lezárták!
2. Rövid túra: A Gránát-csúcsok után a Sárgán Sárga sáv  N 49° 13,620' E 20° 2,006' 2301 m [GCORLA+Rövid túra letérés] leereszkedni a Czarny Staw Gasienicowy (Gąsienicavölgyi-Fekete-tóhoz) és onnan az ismerős Kéken Kék sáv vissza a házhoz. A ládát szándékosan úgy helyeztük el, hogy a rövid túra bejárásával is megtalálható, teljesíthető. A Gránát csúcsokon el tudod dönteni, hogy mennyi időd maradt, belefér-e a Sas-út második fele a Kereszt-nyeregig. Ha van legalább 4-5 órád sötétedésig, akkor belevághatsz.
3. Két napos program. Első nap a 2-es pontban ismertetett "rövid túra", majd a második napon visszamászol a Gránát-csúcsok felé a Sárgán Sárga sáv és folytatod a Sas-utat a Kereszt-nyeregig.

Javaslom a Lengyel-Tátra térkép letöltését a openmaps.eu honlapról. Ezen kívül "kötelező jelleggel" vidd magaddal az analóg térképet is! Mi a VKU Harmanec Vysoké Tatry (113-as) térképét használtuk.

SZÁLLÁSFOGLALÁS:

Murowaniec-ház, recepció: +48 18 20 126 33, nagyon előre kell szállást foglalni, különben bizonytalan lesz az ott alvásod! Nem engedik a folyosón illetve az étkezőben alvást! Marad tehát a bivakolás a ház előtt vagy lent kell aludnod Zakopaneban. A házról röviden: a legjobb magashegyi turistaház, amivel valaha találkoztam: nagyon kultúrált, van mindenféle enni- és innivaló, normális áron (egy nagy adag főétel kb. 20 zloty (1300 Ft)). A szállás nekünk 200 zlotyba került éjszakánként (5-en aludtunk egy 4 fős szobában), ergo fejenként durván 2700 Ft/éj. Nem szükséges hálózsákot sem vinni, mert frissen mosott ágynemű huzatot is adnak. A házban kizárólag zlotyt fogadnak el, illetve hitelkártyát. Melegvizes zuhanyzó, angol WC.

Ha nincs túratársad vagy gyakolott vezetővel szeretnél végigmenni a Sas-úton, akkor keresd meg katicát (elérhetőségei az adatlapján). Ők évente szerveznek túrát ide.

A lengyel hegyimentők telefonszáma: +48 601 100 300 (ne legyen rá szükség!)

Kellemes és balesetmentes kirándulást kívánunk!

Mikulás és tettestársai

Bár legjobb tudásom alapján írtam a fenti túraleírást, a rejtők semmilyen felelősséget nem vállalnak az adatok esetleges hibáiért valamint a túra során elszenvedett balesetekért! Mindenki saját felelősségére indul és kötelessége indulás előtt tájékozódni a túra útvonaláról és annak nehézségéről valamint a várható időjárási viszonyokról!
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (18 db): környezet: 5.00 rejtés: 5.00 web: 5.00 átlag: 5.00

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
-
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
+
a látnivalóért fizetni kell


kobcikrajci 2021.07.04 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.7.11]

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
-13 
Mathau 2020.08.21 11:00 - Egyéb
Ebben a pillanatban álmodom éppen harmadjára, hogy eljött a hajnal, kelni és persze indulni kell, sőt fejben már neki is rugaszkodom, már szinte feszül az izom, izzadok, mire észreveszem, hogy még az ágyamban fekszem és csak a csillagokat látom, ha kinézek az ablakomon. Hajnal 4 óra, remek, még van 20 percem a "hivatalos" ébresztőnkig. Aludni természetesen már nem tudok, nem is érdemes, amennyi pihenésre szüksége volt a testemnek, már összekaparta az éjszaka. Egy perccel a csendet kegyetlenül szétromboló ébresztő előtt kinyomom a telefont. Kelünk, pakolunk, igaz már nem kell sokat, az este összeraktunk szinte mindent. A lényeg kesztyű, víz és csoki, a többi már csak luxus. A szomszéd szobában, egész éjjel csapkodták az ajtót és egy fickó olyan disszonánsan horkolt, hogy az már, már művészinek is nevezhető. Tanító célzattal, de inkább csak elégtételként jól bebaszom a szobánk ajtaját miután kilépünk rajta, hiába no, egy kis genyaságért nem kell a szomszédba mennem. 8 perc alatt legurulunk a II. János Pál pápa körforgalomhoz és miután áttanulmányozzuk a parkolás mikéntjét gyorsan felugrunk az egyik kisbuszra, ami potom 5 Zlotyiért elvisz a túránk kiinduló pontjára, Kuznicéra. Ez a táv nem hosszú, olyan 2 km lehet, de dög unalmas, és ahogy egyik, nagy életbölcsességgel megáldott nagybátyám szokta mondani "Jó lesz az az erő még szarni is!". Igaza van! Kifizetünk fejenként 6 helyi fabatkát a hajnalos néninek a nemzeti park bódéjánál és már indul is a reggeli torna. 5:20, pont időben vagyunk, nem kell a lámpa, már bőven pirkad. Viszonylag széles, erdei úton hatalmas fenyőkkel szegélyezve indulunk felfelé, elég meredeken, de még túlteng az energia. Mindketten tisztában vagyunk vele, hogy ez csak az előjáték, annak is a legeleje, szóval visszafogjuk magunkat és nem rohanunk, nagyon sok van még előttünk. A nap első sugarai valahol félúton a Murowaniec ház felé találnak ránk, remélem ők is annyira örülnek nekem, mint én nekik. Hűvös a reggel, olyan 10 fok lehet, és mivel nem akarok cipekedni rajtam csak a minimál rövidnadrág és póló van. Nem szeretek túl sok ruhát vinni, inkább kibírok 10 percet a hidegben, minthogy egész nap cígöljem a felesleges rongyaim. A számításom itt szerencsére bejön, néhány perc után már nincs hideg, "fűt az emelkedő" és amint elkezdenek a nap első sugarai simogatni már komfortosan is érzem magam. Egy kellemes lejtőn lecsorogva - amiről tudom, hogy a túra végére csodálatos módon emelkedővé fog válni, és én gyűlölni fogom ezért - érkezünk a környék egyetlen turistaházához. Tömeg még nincs, de már gyülekezik a nép, aki a gerincre igyekszik, korán indul. Folytatjuk utunkat a kéken és hamarosan elérjük (az egyik) Fekete-tavat, ahol a mai nap első geoládáját is begyűjtjük, illetve csak a pótjelszót, mert a rejtekadó szikla éppen egy srác reggelizőasztalává válik. Ezzel el is érünk a mai túránk talán egyetlen sík szakaszához, no nem kényeztet hosszan, csak, amíg megkerüljük a kis tavat, lehet vagy 500 méter. Távban alig van valami a napunk főszereplőjének kiinduló pontjáig, a Zawrat-hágóig, de szintben annál több, olyan 400 méter emelkedést kell legyűrnünk még innét. Ebből az irányból először és utoljára 2002-ben közelítettem meg a beszállót, így meglepetésként ér, hogy már itt is láncok kísérik az elszánt túrázókat. Még egy picit, még egy picit, feszüljön az az izom, dolgozzon a szív, lassan vége a bemelegítésnek, legyűrtünk vagy 1000 méter szintet, egy porcikánk sem reklamálhat, hogy nem volt ideje felébredni. Ezen a ponton azért többen megpihennek, erőt gyűjtenek a továbbiakra, ami nem is árt a Sas-úthoz. Merthogy ismét az Orla-perc a cél, immár negyedszer sodor a jódolgom erre a gyönyörű gerincre. Azt hiszem, mindenre emlékszem a korábbi látogatásokból, de mint az a későbbiekben kiderül, némileg megfakult már a kép, legutolsó, 2016-os ittjártam óta. Nagy elánnal vetjük magunkat a lánccsörgéstől hangos sziklatengerbe. Még nincs tömeg, még egyszerű a kezdés, itt még a többségnek nem remeg meg a lába. Az első érdekesebb lejtő és létra a pici hágóban már összehozza a népet. Szerencsére itt még egyirányú az út, szembe nem jöhetnek. Egy elsőbálozó srác annyira szenved előttem, hogy szinte meg is sajnálom. Látszik rajta, hogy dolgozik az adrenalin a vérében, küzd a tériszonnyal, kevés a lépésbiztonsága. Nem feltétlenül kezdőknek ajánlott ez az út, de nagy elismerés jár azoknak, akik így is végig tudnak menni rajta. Persze én türelmetlen vagyok, nincs kedvem senkire várni, így szépen elmászok mellette és még néhány lelkes versenyző mellett a sziklán, nem zavarom őket, a láncra nincs szükségem. Tartunk egy csokinyi pihenőt a kötelező "meg kell tartanom a sziklát" fotó kedvéért, majd csorgunk tovább. Mászunk, ereszkedünk, előzünk, fotózunk, ennyi most csak a dolgunk, nincs más feladat. Élvezzük a helyet, élvezzük a hegyet. A Gránátok előtt leelőzünk még egy magyar csapatot, és megnyugtatom őket, hogy innét már nincs sok az útból. Kati, azt mondja, hazudok, de én magabiztosan állítom, hogy még van itt egy emelkedő és utána már pite az egész. Nos, magabiztosan tévedek. Rábeszélem őket a továbbhaladásra, és csak utólag remélem, hogy nem akarnak eltenni láb alól ezért a húzásomért. A Gránátoknál megkeresem a geoládát, hamar elő is kerül, az utolsó bejegyzés a füzetben kereken 1 évvel ezelőtti, micsoda véletlen, kb. 3 óra különbséggel vagyunk itt ennyi idő múltán. 5 perc pihenő, érzem, hogy fogy az erő, jólesik a könnyebb szakasz, csak nem tart sokáig. Jön a meglepetés. Csúszós ereszkedést követő meredek mászás, huh, ez kiesett a fejemből. Még fel-le mászunk vagy egy órát, nem értem, hova lettek ezek az emlékeim. Utolérünk egy kis csapatot, egy lány nagyon szenved, ferrata szettel kötözgeti magát a lánchoz, megint indul a tökölődés. A reggeli kevés türelmem is már a múlté és bosszant, hogy nincs annyi intelligenciája az embereknek, hogy előzékenyen előre engedjenek, mikor toporgunk mögöttük. Vagy 10 perc szarakodás után, el tudunk zergéskedni mellettük, nem veszik jó néven, de őszintén szólva leszarom, a láncot nem érintjük, nem keresztezzük az útjukat, egy szavuk nem lehet. Hamarosan az utolsó nagy fal aljába érünk, legalábbis minden porcikám reméli, hogy ez az utolsó. Kicsit elfogytam erőből, Kati megy elől, gyorsabb nálam, de ő is a végét járja. Minden izom feszül a testemben, amikor nem megy lábból, kompenzálok karból és fordítva, mindig van, aki egy kicsit lustálkodhat. A csúcsról már tényleg csak egy pici libikóka vár a Kereszt-nyeregig, a Sas-út végéig. Ez már csak játék, tudom, hogy vége a nehezének, nem is baj, a vizem is majdnem elfogyott már, pedig elcígöltem 3 litert. Katinak a kislábujja fáj, nekem a sarkam, de nem túl érzékeny veszteségek ezek, tekintve, hogy min vagyunk túl. Ezúttal 4,5 óra elég volt a Zawrattól idáig, nem rossz, tekintve, hogy nem igazán siettünk és 7 óra a kalauzidő. Most jön a levezetés, mégpedig az a fajta, amit már a háta közepére sem kíván a megfáradt turista. Meredek lejtő, had dolgozzon még egy kicsit az agyonterhelt comb. Elvileg 2 óra 20 perc ide a Murowaniec ház, de én már a számban érzem a túlárazott, de legalább megfelelően felvizezett sör ízét. Gyors tempóban ereszkedünk a pici tóig, amire csak azért emlékszem, mert tudom, hogy innét még jön egy rövid felfelé keresztül a gerincen. Feltöltöm az egyik palackomat jóféle patakvízzel, már elég melegvizet ittam a hátizsákból, ez pedig kellemesen hűvös. Kanyargunk felfelé a rövid emelkedőn és már látjuk a házat, huh de mocsok messze van, nem került közelebb az évek alatt. Nem baj, minden lépéssel közelebb vagyunk. Még néhány kanyar és máris a hömpölygő tömegben találjuk magunkat. Mindig elképedek rajta, mennyi ember verődik itt össze, olyan, mint valami fesztiválon. 10 percet állok sorba a 9 Zlotyis sörért, de megéri, minden korttyal fittebbnek érzem magam. Vagy fél óra pihenés után nekilátunk a maradék néhány kilométernek az autóig. A reggel már emlegetett csoda emelkedőn mászunk ki a ház otthonául szolgáló nagy teknőből. Siklik az emberkígyó, végig, ameddig a szem ellát, mintha valami plázában lennénk nem is a hegyen. Picit újítunk, a sárgán indulunk lefelé, nem a kéken, fő a változatosság. Gyorsítunk, gyorsítunk, míg azon nem kapjuk magunkat, hogy már kocogunk. Jól esik, kevésbé terheli a combizmokat a sok fékezés. Utolérünk egy kis csapatot, akik nagy zsákjaik ellenére feszes tempóban haladnak lefelé. Az egyik srác megelőz, majd lassít, én előzöm őt. Mondom neki, hogy ne add fel, jó ez a tempó, azt mondja oké és elkezdünk rohanni. Szinte sprintelve tesszük meg az utolsó 10 percet, repülünk az embereket cikkcakkba kerülgetve. A lejtő ellenére szúr az oldalam és izzadok mire leérünk Kuznicéba. Kati is utolér és innét már tényleg moderált tempóban csorgunk le az aszfalt mellett a kocsiig. A mérlegünk 12 óra gyaloglás 26,7 km 2100 m szintemelkedés és hasonló szintvesztés. Jó kis kör volt, azt hiszem picit alábecsültem, de nem először csinálok ilyet és bizonyára nem is utoljára...

DSCF6482DSCF6489
DSCF6498DSCF6508
DSCF6530DSCF6590
SirLes 2019.10.02 19:59 - Megtaláltam
Gyerek koromba Szüleimmel az évek során megmásztuk szinte az csúcsot a Tátrában, akár volt rá út, akár nem. Emlékeim szerint ez az útvonal a nehezebbek közé tartozott.
Az emlékek nem csaltak.

KOL*Team 2019.08.21 14:45 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Furtyka 2019.08.17 11:00 - Megtaláltam
Csodálatos út! Köszönöm a rejtést! :)

Fairy 2018.05.23 20:35 - Egyéb
Az "Egyéb variációk" részben az első változat átmenetileg nem járható:
http://www.magas-tatra.info/2018/05/sziklaomlas-miatt-lezartak-svinica.html

Petrukkio 2017.09.08 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Webber 2017.07.22 11:31 - Megtaláltam
Meglett. Jó hosszú volt.

*Moka* 2016.09.11 23:59 - Megtaláltam
Igen kemény hegyi túra után megfáradva, bár törve nem, pár vízhólyaggal és sok élménnyel gazdagodva tértünk nyugovóra. Egyszer elég volt.

*Vica* 2016.09.11 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Tudtátok, hogy állítólag a világ harmadik legnehezebb turistaútja?

Egy kicsit bővebb leírással készültem, hátha szemezget belőle a következő csapat:

Itthon már hetekkel a hétvége előtt tervezgettük Tücsivel ezt a túrát. Végül hatan vágtunk neki. Sok tapasztalatot beszerezve végül úgy döntöttünk, hogy felmegyünk a Kasprowyra lanovkával, mégpedig előre megvásárolt jegyekkel a www.zakopaneinfo.hu/ oldalon. Kb. 5780 Forintnyi Zlotyiba került amit egy kicsit nehezen vett be a gyomrom, de amikor odaértünk igencsak jól esett kikerülni a 20-25 méteres sort és az első vendégeket szállító lanovkával fellibbenni. Kb. 5 kilométert és 900 méter szintemelkedést spóroltunk meg.
A körforgalomnál a napi parkoló 25 Zlotyi volt, fejenként 3 Zlotyiért hozott be a bácsi a felvonóhoz minket. Vigyorgott a kocsiban, mint a tejbetök, biztosan imádja a főszezont.
A lanovka végállomásánál a mosdóért megint elkértek 2 Zlotyit, ha jól emlékszem. De mivel előttünk pár perccel vitték csak fel a személyzetet észre sem vettem kifelé menet, hogy akkor foglalja el a helyét a wc-s néni.
Az első lanovka 7:50-kor indult velünk, kb. 8:10-kor már el is kezdtük a túrát. Rögtön az elején zergék tanyáztak, hagyva, hogy fotózzuk őket. MaciLaci nem volt, pedig a Yellowstone park őrét tutira láttuk!
Számomra meglehetősen nehéz út volt az eleje, de Mathau megnyugtatott, hogy végig ilyen lesz. :D Fel a hegyre, le a hegyről, aztán újra fel... Nem kedvezett a tüdőmnek. Kb. 2 óra múlva értük el a Sas-út elejét. Már ott rengetegen tanyáztak és az embersereg végigkísért minket az egész úton. Rengetegen voltak fent. Ez nagyban hátráltatott még engem is, mert sok helyen egyszerűen ki kell várni a sort és a legtöbben odafigyeltek arra, hogy két rögzítés között csak egy ember legyen. Sokszor azt gondoltam, hogy túl nagy távolság van a rögzítések között. Egyébként a tartó részek tökéletesen rögzítettek, egyik sem mozog, nagyon biztonságos, de javallott e túra előtt egy másik magas-tátrai csúcsot megmászni valamint egy via ferrata sem hátrány.
A Sas-út 4,3 km-ére 7 óra szintidőt mondanak. Szükség is van erre, sok helyen tolatva vagy fenékre ülve lehetett csak biztonságosan közlekedni. Ja és alacsonyaknak nehezített a pálya, szerintem 5 centit nőttem a nyújtózkodásoktól. Apropó biztonság! Kb. az út negyedénél jártunk amikor érkezett egy mentőhelikopter, hallottuk, hogy a közelben köröz aztán láttuk, hogy leszáll a szlovák oldalon a tó mellett, de nem állította le a motorját. Kb. 10 perc után továbbszállt. Amikor felértünk a Kecskehegyre (Kozi Wierch) láttuk a vérfröccsenéseket... Nagyon jó, napos időnk volt, de az árnyékos oldalon több helyen nedves volt a kő. Biztonságérzetet ad, hogy a vonulatról több helyen is, mindkét irányba van menekülőút. Igaz, az sem egyszerű, de van. Számomra a túra nehézségét szimbolizálja a szakadt nadrágom, lehorzsolt vadiúj bakancsom, a telefonom széttört kijelzője és mindkét térdemen a lilafoltok.
Leérkezve a hegy aljára még mindig 11 km gyaloglás várt minket az autókhoz. Egy rendkívül monoton, unalmas egy idő után, főleg mert nagyon kell figyelni, hogy hova lép az ember. Sok helyen kővel van kirakva az út ami egyrészt inoghat is, másrészt nagyon rossz az ízületeknek. A tapasztalt "sas-utas" Mathaura hallgatva hoztunk elemlámpát magunkkal ami a végére igencsak jól szolgált.
Bő 12 óra volt még lanovkás könnyítéssel is az út, hosszabb pihenést be sem iktattunk. Na és ami azután következett azért Iron woman címet kaphatnék. Hozzá tartozik a történethez, hogy előző éjszaka körbejárt a pálinkás üveg, ezért iszonyatos fejfájásom volt este. Hajnalban a kelleténél korábban fent voltam, mert izgatott az út, szóval Tücsi szavaival élve "kibaltázottul" kellett volna még pár óra alvás. Na de mi hazautazunk a túra után! A Tátrát másik irányba megkerülve, beköszönve "minden" szlovák falvacskába még 6 órás vezetés várt rám. Hőseim mellettem próbáltak szóvá tartani és figyelmeztetni minden szerpentin kanyarjára és típusára, valamint az út mellett kedvesen várakozó állatokra.
Végül picik kópékáink kettő órácskát hagytak nekem aludni reggelig.

Köszönöm a rejtést és túratársaimnak az élményt!

Kasprowy Wierch - lanovka végállomásaKasprowy Wierch
Itt még csak útban a Sas-út feléItt még csak útban a Sas-út felé
Itt még csak útban a Sas-út feléItt még csak útban a Sas-út felé
G0019010Kozi Wierch
G0019042G0019059
G0029078G0029080
G0029083G0029088
G0029095Kozi Wierch
G0029160Ott a mentőhelikopter
Naplemente már lefeléP9110074
Itt kell lejönni 
TücsiTeam 2016.09.11 20:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
Remek társasággal, élvezetes hegymászáson vagyunk túl. Mindenkinek egyszer érdemes kipróbálni. Csodálatom Mathau előtt, aki harmadszor teljesítette a túrát.

Old Fairy 2016.07.25 09:23 - Egyéb
Ha csak kb. másfél órád van, akkor sem reménytelen... ;-)

Attibati 2016.07.11 13:42 - Egyéb
Egy fejkamerás video a Sas-útról.

Pilis50 2016.06.06 12:20 - Egyéb
Megismétlem - Ki készül menni errefelé??

drseelee 2015.08.13 20:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

ésKata 2015.08.11 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Életem egy nagy élménye lett a Sas-út. Zerginél és Seleenél vannak képek, én is teszek fel nemsokára. A 6-os csapatban volt még Faragó Pannika, Szabó Árpi és Mátéka Laci. Köszönöm a bizalmukat és türelmüket, hogy egy ilyen fantasztikus közös élmény részese lehettem.

Zergi 2015.08.11 13:50 - Megtaláltam
Fogtam!
A ZÖLDSPORT Egyesület 6 fős csapataval masztuk a Sas-utat. E közben "akadtunk rá a ládára is:)
Üdvözlöm Pilis 50 sporttarsat!

 
Mathau 2015.08.01 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Mióta 2002-ben jártam itt, újra el akarok látogatni. Nos, ennyit kellett várnom rá... Sajnos egyik közeli th-ban sem volt hely így maradt egy zakopanei kemping, közel a felvonóhoz... Előre, neten vettem jegyet, hogy biztosan fel tudjunk menni az első felvonóval reggel 7-kor, így marad idő az útra. 7:30-kor indultunk a Kasprowy-ról és jó tempóba kb. 2 óra alatt el is értünk a Zawratig. Innen kicsit nagyobb lett a tömeg, jöttek fel az emberek a turistaházakból. Szépen előzgetve jó tempóban és kitűnő időben tudtunk haladni. Az út olyan mint amilyenre emlékeztem, csak kicsit könnyebb. (15 évesen valahogy nehezebbnek és hosszabbnak tűnt.) A doboz a fényképnek köszönhetően hamar meglett és egy kis ebéd után mentünk is tovább. Valamikor 3 körül értünk a végére az útnak a Kereszt-nyeregnél. Innen már csak egy könnyű, de hosszú levezető séta volt hátra a Murowaniec ház érintésével vissza Zakopanéba. Végül 12 óra és kicsit több mint 24 km lett a mérleg. Gyönyörű hely, mindenkinek ajánlom. (Szerintem aki biztosan lépked a kitett helyeken, ne féljen ettől sem, semmivel sem technikásabb mint a legtöbb ilyen út, csak hosszú és ezért jó hosszan kell koncentrálni.)

Dr.Lada 2015.07.07 16:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Nagyon régen talán 10 éve kinéztem magamnak a Sas utat meg a Rohács hágót, aztán nem jutottam el sokáig, végül eljött az idő a Sas út meghódítására, amit 3x próbáltam meg és csak rész eredményeim vannak, pedig mindent megtettem amit lehet érte. Első alkalommal gondoltuk osztrák hütte módra hétköznap megyünk a Murowaniec-be és kongani fog az ürességtől, hát nem így lett, így bebuktuk a dolgot, lekullogtunk. Következőre felkészülten mentünk, de az időjárás nem volt kegyes, már tudtuk, hogy bebuktuk, de gondoltuk a Zawratig feljutunk a vihar előtt és legalább látjuk az út kezdetét, de csak a Fagyott tó fölötti láncokig jutottunk, majd menekülhettünk le a Murowaniecbe. Idén a nyaralást ismét ide szerveztük, foglaltunk szállást és bíztunk a jó időben, mert akkor még a jó Isten sem tudta mi lesz majd. Hatalmas szerencsénk volt talán a legszebb Tátrai napokat sikerült elkapnunk, már Zakopane-ba örültünk mikor megérkeztünk. Este megszálltunk lent majd másnap reggel a nagy zsákkal elindultunk fel a Muroweniecbe. Még szerencse, hogy sok com-os láda van felfelé, mert jó volt letenni időnként a nagy zsákokat. Befizettük a beugrót a TPN-nek és már végig is nézhettünk egy mentést.:-( legalábbis a fejünk felett ment majd később jött a mentőhelikopter. Felértünk a Muroweniesbe a recepción egy lány, csak lengyelül tudott. Sebaj elmutogattuk, hogy a számítógépen fordítsunk. Fordítgattunk, mondta ő csak ideiglenesen van itt 2 óra múlva jön a recepciós, mi mivel a Swinica kört meg akartuk csinálni mondtuk, hogy nincs 2 óránk, így mondta rakjuk le a nagy zsákokat a recepción. Így is lett mondtuk 19-20 körül itt vagyunk és elindultunk a nem kis körre. A Muroweniecből talán 200 métert tettünk meg a sárgán mikor ismét mentés volt.:-( Megint felettünk ment a helikopter, most viszont láttuk is a mentést a Sas úton, a Gránátok oldalában állt vagy 15-20 percet egy helyben majd felettünk visszarepült, eléggé a hegy felénél állt reméljük azért nem volt túl súlyos a dolog. Megcsináltuk a Swinica kört, így a kéken jöttünk le, végre láttuk közelről a sas utat is.:-) Beérve a házba már megvolt a recepciós, mondtuk, hogy akkor kérnénk az ágyunkat, mire mondta nincs hely.:-( Na ekkor okostelefonba mutogatás foglalásra sok sok sorry a recepcióstól, de mondtuk, hogy voltunk itt délben is, csak ő nem volt, nagy nehezen eljutottunk oda, hogy van még üres de lefoglalt hely ha este 8-ig nem jönnek meg akkor megkapjuk, így is lett, csak hát a másik éjszakánkra megint csak azt mondta, ha valaki nem jön meg köv. este 8-is akkor azt mi kapjuk meg, de ez olyan kutya vacsorája. Végül még megpróbált nekünk a környéken lévő másik házba helyet szerezni másnapra, de ott is fullon voltak. Végül csak 1 napi díjnak a felét kérte el, hogy kárpótoljon minket, de hát én inkább a teljes összeget kifizettem volna. Meg kellett hozni a döntést, reggel nekiugrunk 5-kor az első résznek a Gránátokig, majd ott lejövünk a zöldön, felvesszük a nagy zsákot és Zakopane-ba szerzünk szállást. Megkaptuk a szobánkat 6 ágyast. Már akkor láttam baj lesz belépni sem lehetett a szétdobált cuccoktól meg a sok üres piásüvegtől.:-( Ettünk elintéztük dolgainkat, majd 11 körül lefeküdtünk, kb 15 perc múlva megérkeztek a hálótársak, nem voltak szomjasak, viszont elég hangosak. Próbáltuk kicsit csendre inteni őket, aminek a vége az lett, hogy az okostelefonján az egyik fordítóval kommunikálni akart velem. Nagy nehezen kibogarásztam mit is akar, azt kérdezte nincs-e piánk, mert az övék már elfogyott. Hiába mondtuk, hogy sas útra megyünk hajnalban és aludnánk, nem volt foganatja. hajnal 4-re sikerült felhúzniuk az ágyneműt és csend lett, na ekkor már annyira ideges voltam, hogy vagy fél óra forgolódás után lementem a ház elé és láttam ahogy 5 körül megélénkül a hely, mindenki megy mászni. Én úgy voltam egy nagy túra után alvás nélkül életveszélyes a Sas út, így ezt bebuktuk megint. Végül 7 körül már annyira szépen sütött a nap, hogy úgy voltam felkeltem a társam aztán megkérdezem mi legyen. Ő is fáradt volt, hisz kb 3 órát tudott aludni, de megszületett a döntés, elindulunk, felmegyünk a Zawratra ott meglátjuk mennyire vagyunk fáradtak és döntünk. Felértünk, fáradtak voltunk, de meseszép idő volt így döntöttünk, belevágunk. A Zakopanei szállásunkat még gyorsan felhívtuk, hogy este mehetnénk e vissza, szerencsére igent mondta, csak azt kérték 9-ig érjünk oda. Elindultunk végre a Sas úton, ami pazar, bár a híréből ezt nem is vontam kétségbe, igazi nekem való út, lehet mászni. Elég lassan haladtunk, de haladtunk. A csúcsokon fényképezkedtünk, nézegettük a másik régi álmom a Mengusowskyt. Nem mondom, hogy toppon voltunk, de az adrenalin éltetett. Mivel későn indultunk és még nagy zsákkal le is kellett a végén mennünk 8,5 km-et, így a Gránátok aljába láttuk megúsztunk idővel.:-( A láda második állomása 200 méteren belül, ilyen közel még sohasem adtam fel, hogy megkeressem a ládát, de most dönteni kellett. A társam közben a netről szedett és kinyomtatott irományt tanulmányozta és mondta, hogy erről a fekete jelzésről csak rosszat írnak és óvnak tőle mert van egy kürtő ami nagyon veszélyes. Épp jött egy öreg mászó talán az unokájával aki kb 20 éves lehetett, láttam profi és mindent magyaráz a srácnak, gondoltam megkérdezzük. Szerencsére beszélt angolul.:-) Mondtuk neki, hogy megúsztunk idővel és itt lemennénk, csak azt hallottuk, hogy itt nagyon nehéz és veszélyes, erre ő mondta a Gránátok felfelénél kicsit tényleg technikásabb a dolog, de ha idáig simán eljutottunk akkor szerinte nem nagy ügy, hisz volt már ilyen nehézség idáig is, meg elmagyarázta, ha felmászunk egy picit könnyebb a dolog, de mire lejutunk nagyon sok időt vesztünk, így meggyőzte a társamat is, hogy marad a fekete út. Amúgy a kürtő tényleg kicsit technikás, de megoldható, így végül lejöttünk ott a zöld helyett, majd felszedtük a nagy zsákokat és trappoltunk lefelé, az aszfaltos részen meg siettünk ahogy bírtunk, így pont 21:03-kor a szálláson voltunk és megkaptuk.:-) Ez volt a csúcspont, mert féltünk nem érünk oda és az utcán éjszakázhatunk, és ez a 2 napi menetelés után nem esett volna jól.
Azt hiszem ide még vissza kell jönni és végigmenni az eredeti terv szerint a Kereszt nyeregig. Bár azt is tudom, hogy itt nekünk nem a mászás lesz az igazi nehézség, hanem a fránya szállás, időjárás kombó. igazából, ha a szállás, időjárás kombót ki lehetne zárni nem is kérnék jelszó nélküli elfogadást, de így hogy 3 éve ezen a ládán dolgozok, már bosszant a dolog.
A nehézségek, problémák ellenére nagyon jó volt a sas út első szeletét megjárni, és nagyon bánom, hogy nem tudtunk végre végigmenni rajta.

A leírás és képek alapján kérném az elbírálást.

Előre is köszönöm.

[Jóváhagyta: Mikulás, 2015.07.16 07:12]

Nekünk sajnos itt a Gránátoknál ért véget.:-(
A feketén a kürtő 
sixtus 2014.09.05 00:00 - Megtaláltam
Ezt "elszúrtam" :) Kuznice - Gáspár-csúcs - Swinica - Zawrat - Zerge-csorba - Zerge-hegy - Déli-Gránát - Északi-Gránát - Kuznice útvonalat jártuk be.... Az Északi-Gránáton kapcsoltam be a keresést a GPS-en, teljesen abban a hitben voltam,h ott van :) erre visszavezetett volna kb 230 m-t "nehéz" részen, miközben alig láttunk vmit a felhőben... végén eleredt az eső is kicsit :) Szóval az időjárás sem lett kegyes hozzánk... Így a képek alapján lszi fogadd el :) Az első virtuális pont megvan :) De ezt a képekből is látható, persze itt nem fog látszani a karakter(ek)...
Köszi :)

[Jóváhagyta: Mikulás, 2014.09.09 06:10]

valahol arra a láda :)
akosgy 2014.08.02 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Kiváló, napos időben egy kimerítő, de feledhetetlen túra. :) Zakopane-Kasprówy indulással kb. 25 km és 13 óra lett a nap mérlege.

Szállás: eredetileg az Öt Tó menedékházat néztem ki, onnan tűnt a leggazdaságosabbnak teljesíteni a túrát, de lepattintottak, hogy szeptember végéig fullon vannak, ne is próbálkozzak. Ok. A Murowaniec-et ezek után már nem is erőltettem, maradt Zakopane.

A túra érdekében ezúttal felvonóztunk a Kasprówy-ra, a jegyet előző nap online megvettük, így a kígyózó sort elkerültük. Reggel 8 után már el is indultunk.

A Swinica csúcsa után a "beszállás"-t jelentő Zawrat-hágót kb. f11 körül értük el. Innen jött a lassabb szakasz. A tömeg szerencsére elviselhető volt, a nehezebb szakaszok előtt kellett csak 1-2 percet várni. Sisakot elfelejtettünk vinni, pedig a mélyebb részeken (pl. Zerge-csorba) azért lehet, hogy nem hátrány, mert könnyen az ember fejére rúghatnak kisebb köveket fentről.

A Zerge-csúcson ebédeltünk, kicsit napoztunk (nem mintha addig már nem égtünk volna pecsenyére :) ). A ládába végül délután 3 óra körül logoltunk. Felmérve a időbeli helyzetünket, ill. a Zakopane-ig még megteendő távot, végül itt befejeztük a túrát és leereszkedtünk a sárgán a tóhoz. Az utolsó szakasz tehát még teljesítendő. Sebaj, kell valamit az elkövetkező alkalmakra is hagyni. :)

A tónál kokettáltunk a kacsákkal, a Murowaniec-ben pedig megittunk egy helyi Bambit. Először rutinból kértem Kofolát, ahogy eddig mindig, ha a Tátrában jártunk, aztán gyorsan leesett, hogy miért néznek rám olyan bután. :) Újabb 2 óra elteltével pedig immár sötétben beestünk egy zakopane-i pizzériába feltöltődni. Onnan az utolsó 2 km-t a szállásig már nem is éreztük. Másnap nem keltünk korán. :)

Hibátlan láda, köszönöm a lehetőséget! :) Track itten.

Start kiváló időbenMég a menyasszonyok is kirajzottak :)
Zergi reggelizikLe
FelEgy gyorsabb teljesítő :)
Letekintő1913 tél ugyanitt: respekt!
Mikulás 2014.07.19 10:55 - Egyéb
Egyre jobban hasonlítanak... :-)

(Közkívánatra...)

kivancsifancsi 2014.07.19 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
Lazy tours szervezésében jártam itt. A jelszó első része hiányzik, ezért jelszó nélküli. Részletek, képek kicsit később ...

[Jóváhagyta: Mikulás, 2014.07.21 16:46]

Jég júliusbanIndulás
Itt még kipihenten
Lelcache-en
Csak ügyesen
Volt aki megfáradt a nap végére
sirgalahad 2014.07.19 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Névadó egy címermadár
Sirgalahad rímel ma már
Alig pirkad reggel pírja
Már a ládaverset írja

Hegygerinccel vár Sas-út
Nem nyugdíjas társas út
Megy oda ingyen busz? - nem nagyon
Gurulós cekkert lent hagyom

Rám kacsint a tengerszem
Lábam szedem, nem fekszem
Felnézek - az hó volna?
Felette egy ló forma

Lánc és létra - kar torna
Szinttől meg a far forma
Alakul és gömbölyög
Hegyi patak hömpölyög

Lánc-lánc, eszterlánc
Szikla élén kletter tánc
Létra fokán libikóka
Könnyű séta, dili, móka

L@zy szerint legalábbis:
"Néhány óra, megvan máris!"
Nem így lett, de nem bántuk
Orla Percet megjártuk

Így lettünk mi geosassá
Vége - tovább ne óvassá'!

lelcache 2014.07.19 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
Laza reggeli séta, kellemesen lankás terepen.....

Elég sokat tanakodtunk, hogy mikor jöjjünk, mert sokáig úgy nézett ki a dolog, hogy meg fogunk ázni. Aztán, ahogy közeledett a szombat, egyre inkább úgy nézett ki, jó időnk lesz. Végül olyan szép időben túrázhattunk, hogy kívánni sem lehetett volna tökéletesebbet. L@zy, Kira, Sirgalahad, Dalma és Kiváncsifáncsi társaságában indultunk neki a túrának. Az egyik legjobb túra kerekedett ki belőle, amin valaha részt vettem. A top 5-ben biztosan bent van.
A Murovaniec házban szálltunk meg, amit Zakopane-ből értünk el. 20-25 kilónyi motyóval a hátamon nem volt annyira kellemes a 600 méter szintemelkedés. A ház teljesen kultúrált. Jó a konyhája, és az árak is elviselhetők.
Másnap reggel korán, 5-kor indultunk neki a Sas-útnak. A tavat elhagyva kezdődött a komolyabb emelkedés az első jelszórészletig. Kisebb hófoltokon kellett átkelnünk, és már láncot is tudtunk markolni, úgy bemelegítésként. A gerincre felérvén komolyabb reggelibe fogtunk, majd irány a kaland. Fantasztikus út! Majdnem végig lehet látni a kiinduló pontunkat. Ha meg éppen nem, akkor a gerinc túloldalán lévő tavakat pazar vízeséssel. A túra valóban nem könnyű, de annál kalandosabb, izgalmasabb. A szinte függőleges sziklafalakon fel-le mászkálni a láncok segítségével, hatalmas élmény. A kilátás pedig leírhatatlan. Van néhány adreanilnt felpumpáló kitett rész is, ahol nincs lánc, de nagyrészt teljesen biztonságban éreztem magam.
A ládát hamar elértük. 11 előtt be is logoltunk. A hosszabb úton mentünk aztán lefelé. A Gránátoktól lefelé volt a legizgalmasabb szakasz. Sok, nagyon meredek fel és le, bár L@zy azt mondta, hogy innen már laza séta lesz csak. De nem!
A gerincen végére érve még majd 5 km van hátra a házig. Ez hosszban még a túra harmada. Ez az út is nagyon tetszett. változatos tájakon halad, gyönyörű környezetben. Ekkorra már a magammal hozott 2 liter víznek a fenekére néztem, de szerencsére a kristálytiszta hegyi patakból tudtam oltani a szomjamat.
Végül 14,7 km-t mentünk, 1526 m szintemelkedéssel megspékelve, legalábbis az én mérésem szerint. Mivel a terep nem segíti elő a pontos GPS mérést, elég eltérő eredmények jöttek ki nálunk is. Az viszont biztos, hogy 11 óránál picit több időt töltöttünk a hegyen. Sokat fotóztunk, pihentünk, nem rohantunk.
Hatalmas élmény volt! Köszönöm túratársaimnak, amit ehhez az élményhez még jelenlétükkel hozzátettek! Köszönöm a rejtő csapatnak is, hogy ezt megmutatták nekünk! És le a kalappal Kira és Dalma teljesítménye előtt, hogy ezt a nehéz túrát ilyen kitartással és ügyességgel végig tudták csinálni.

lelcache

Itt laktunkKorai indulás
Nem volt melegIndulunk a piroson
MászásMár nincs ott...
LétrázásÁcskapcsok
Függőlegesen le......aztán fel
Energiavisszanyerő rendszerKilátás
A csapatSzikla
Bejárt útvonalEreszkedésben
Utolsó láncos részek egyikeVízutánpótlás

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (44 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]