FAQ
3868. Rövid séta Bük központjában (GCBKVK)

1. Kóczán ház

1. Kóczán ház

2. Tanösvény

2. Tanösvény

3. Eötvös-park

3. Eötvös-park

Felsőbüki Nagy Pál

Felsőbüki Nagy Pál

4. Szent Kelemen Plébániatemplom

4. Szent Kelemen Plébániatemplom

Templombelső

Templombelső

A pontok a TuHu/OMP térképén

A pontok a <a href="http://turistautak.hu/maps.php?id=magyarorszag&image=raster&lat=47.381510&lon=16.781860&zoom=256&arrow=0&shading=1">TuHu</a>/<a href="http://openmaps.eu/?zoom=15&lat=47.38172&lon=16.78487&layers=B00FT">OMP</a> térképén
Szélesség N 47° 23,126'
Hosszúság E 16° 45,160'
Magasság: 176 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.09.30 15:00
Megjelenés időpontja: 2014.10.02 14:25
Utolsó lényeges változás: 2020.10.01 18:23
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: pockok
Ládagazda: pockok
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 337 + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Röviden:
2019.10.01-től egyelőre beteg. Valószínűleg a 2-es és 4-es pontnál van gond. Fényképes jelszó nélkülit természetesen elfogadok.

1. pont - Kóczán ház
Jelszórészlet a parasztház előtti hirdetőtábla bal szélén, alul (N47 22.791 E16 45.254).
2. pont - Répcementi élőhelyek tanösvény
Jelszórészlet a Tőzike "alatt" :) (N47 22.875 E16 45.209).
3. pont - Eötvös-park
Jelszórészlet - felirat a tárgy belső részén, 1,2 méteren (N47 22.973 E16 45.046).
4. pont - Szent Kelemen Templom és park
Egyesületi csereláda, fa odvában - benne a 4. jelszórészlet (N47 23.126 E16 45.160).
Jelszó: írd sorba a részleteket, összesen 11 karakter.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Bük
A kisváros a nyugati határszélen, az Alpokalján található, Budapesttől 220 km, Szombathelytől 30 km távolságra. Kedvező fekvésének köszönhetően autóval és vonattal, valamint autóbusszal is könnyen megközelíthető. A kényelmes kisváros négy településrészből áll, Felső-, Közép- és Alsó- Bük, valamint a gyógyhelyi minősítéssel rendelkező Bükfürdő.

Ezzel a rejtéssel egy kényelmes, rövid kis sétára hívunk benneteket, Középbük városrész központjába, amely az utóbbi években nagyon szépen felújításra került. Kialakult egy új központi pihenőtér, valamint a Városházához vezető utca mentén egy látványos és érdekes tanösvény. A séta a helyi rendezvények egyik kedvelt helyszínén, a felújított Kóczán-háznál kezdődik, a végpont pedig a szintén szép állapotban lévő, 1408-ban épült Szent Kelemen templom, ami mellett a végláda található.

A parkolás bármelyik közbülső pont mellett ingyenesen és szabályosan megoldható.
Az első két pont közelében ezt ajánljuk:  N 47° 22,863' E 16° 45,248' 171 m [GCBKVK+Ajánlott parkoló]

A séta hossza oda és vissza, nem egészen 2000 méter, nem megerőltető. Akár kisgyerekekkel, babakocsival is könnyen teljesíthető. Útközben van játszótér, fagyizó, cukrászda, kávézó, bolt, stb. (ld. térképen is)
Valamennyi ponton egy-egy szótöredéket kell keresni, melyeket sorban egymás mellé rakva kapjuk a jelszót.

1. Kóczán ház
Kóczán Ferenc néhai lakóháza a tájegység utolsó zsúpfedésű, csapott oromzatú, vályogfalú parasztháza, amely 2006 óta a Bük Város Önkormányzat tulajdona. Az épület hat helyiséget tartalmaz, különös gonddal helyre lett állítva a hajdani kívül fűtős cserépkályha konyhai kibontott fűtőnyílása, valamint a kemenceajtó, a mászókémény ajtó, a nyílások és azok vasalatai. Az újonnan készült vasalatok az eredeti mintájára és méretére kerültek egyedileg legyártásra. Udvarépítés során a meglévő kerítés, a kapu és a kiskapu is javításra került. Az udvaron meglévő kút kitisztítását követően elkészült háncsolt akácból az új ágasfa és gém. A gém ellensúlya pántokkal felerősített gyökér (kölönc). Az udvaron Besztercei szilvafák, labdarózsa cserjék, jezsamen és tűzliliomok idézik a régmúlt hangulatát. A Kóczán ház jelenleg civil közösségek otthona - itt kapott helyet a kézműves műhely, a húsvéti tojásfestés, gyermekeknek a "Csintekerintő játszóház" is, valamint különböző gyermek- és családi programok. Az egykori suszterház a városi programok egyik kedvelt helyszíne, ahol népi hagyományainkat, ünnepeinket és rendezvényeinket mutatjuk be, autentikus környezetben.
A ház belülről ezeken a rendezvényeken látogatható.
1. jelszórészlet: a ház előtt lévő hirdetőtábla ház felőli oldalán, alul, matricán.
 N 47° 22,791' E 16° 45,254' 176 m [GCBKVK-1]

2. Répce menti tanösvény
A jelenleg három állomásból álló tanösvény interaktív információs tábláin magyarul és angolul ismerkedhetünk meg a jellemző élőhely típusokkal, valamint megtekinthetjük a tematikusan kiültetett növényeket is. A tanösvény a kanyargós Répcét szimbolizálja, valamint a Répce-vidék egyenetlensége is kitűnik a környezetből. A tanulást és a megismerést 6 db interaktív tábla segíti. A több száz négyzetméter felületű tanösvény kialakításába kertépítő szakember is bekapcsolódott, aki a növényzet elrendezéséért, a beültetett fajok sokszínűségéért felelt. A tanösvényből még hátravan a szántók, mezőgazdasági területek, valamint a Répce menti lakott területek növény és állatvilágát bemutató részek kialakítása. A séta során megtekinthetjük a mocsár-és láprétek élővilágát, amelyet rétnek kialakított gyepterület szimbolizál különböző fűfajtákkal, de láthatunk mellette szibériai nőszirmot is. Következő állomásként a ligeterdőkbe érkezhetünk meg, melyet sűrűn telepített fás ligetjelképez. Végül a folyóvizek, árkok és parkjaik élővilágát bemutató szakasznál visszatérünk a mocsár és lápréteket bemutató gyeptársuláshoz. Itt egy mesterségesen kialakított mederben kaptak helyet a jellegzetes vízi növények- sások és mocsári nőszirom. Az árkok és folyóvizek parti szegélyét pedig bokorfűzek jelképezik az.
2. jelszórészlet: a keleti ligeterdő táblán, a tavaszi tőzikék "alatt" :)
 N 47° 22,875' E 16° 45,209' 180 m [GCBKVK-2]

3. Eötvös-park
A város szívében,az Eötvös utca és Széchenyi utca találkozásánál alakították ki a pihenő díszteret.
A díszkút-szökőkút köré tervezett tér szerves része az elkerített Játszókert. A tér központ eleme a város és a víz szoros kapcsolatát is jelképező díszkút. A rendezett park kedvelt találkozóhelye a bükieknek és a városba látogató vendégeknek is. Az elmúlt évek fejlesztésének köszönhetően egy új, meghatározó eleme lett Bük városának.
3. jelszórészlet: A megadott koorinátán lévő objektum belső oldalán, 1,2 m magasságban.
 N 47° 22,973' E 16° 45,046' 179 m [GCBKVK-3]

4. Szent Kelemen Plébániatemplom és park
A Középbükön lévő gótikus templom 1408-ban épült, de már akkor is egy XIII. századi román templomot építettek át. A templom védőszentjének megválasztása is ősi eredetre utal. Szent Kelemen vértanú Szent Péter harmadik utódaként került pápaságra, így az egyház legkorábbi szentjeihez tartozik. Traianus császár nem nézte jó szemmel, hogy pápasága idején sokan kereszténnyé lettek, ezért a Krím-félszigetre száműzte. Az ottani márványbányában kényszermunkát végzők sorsát különösen gyötrelmessé tette az ivóvíz hiánya. A száműzött apostolutód imája közben megjelent bárány lába nyomán bővizű forrás fakadt. Ezt a jelenetet ábrázolja a fürdőjéről híres kisváros, Bük templomának főoltárképe. Idősebb Storno Ferenc alkotásán Szent Kelemen pápai díszben áll, és a feltámadás győzelmi zászlajával megjelenő húsvéti bárányra mutat. Körülötte a csodálkozó és a víznek örvendező tömeg, lábánál pedig a horgony, vértanúságának jelképeként.
A barokk stílusban átalakított épület belsejében falkép töredékek is idézik a korábbi korokat, amelyek három nagy korszakot ölelnek fel. A román és gótikus részletek egyaránt felfedezhetők az egyhajós, oldalkápolnás épületen, tornya viszont már a barokk jegyében készült 1658-ban, majd 1732-57 között az egész épületet átalakították a barokk jegyében. A templombelső töredékes falfestéseinek egy része középkori, másik része viszont a XVI. századból való barokk munka. Árpádházi szent királyaink, a jogaros István és a csatabárdos László barokk szobrai kiemelkedő alkotások. A szentélyt és a keresztúti stációkat ékesítő zománcképekkel, Hertay Mária munkáival a modern képzőművészet is jelen van az ősi falak között. Az új sekrestye és liturgikus térrendezés 1979-ben készült el Trokár György tervei szerint.
A templom belülről szentmisék környékén látogatható.
Mise időpontok (miserend.hu):
- Kedd és csütörtök: 17:00 óra
- Szombat: 18:00 óra
- Vasárnap: 10:00 óra és 18:00 óra
Információ: Szent Kelemen Plébániahivatal, 9737 Bük, Gárdonyi Géza utca 7., Telefon: +36 94 359 220

A templom egy szépen kialakított parkban áll. Egyik dísze a 18. században készült Mária- oszlop. Közelében látható Felsőbüki Nagy Pál sírja. A reformkor neves szónoka az 1825-ös országgyűlésen nagyhatású beszédet mondott. Erre "válaszul" ajánlotta fel Széchenyi István egy évi jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. A templomkertben több hősi emlékművet is elhelyeztek az évek során.
Műszaki érdeklődésűeknek érdekes lehet még a templom délkeleti oldalán lévő gravitációs alappont. Erről pédául itt olvashattok bővebben.

A park északkeleti oldalán található a temető, ezért kérjük a hangoskodás mellőzését!

4. jelszórészlet: fa odvában.
 N 47° 23,126' E 16° 45,160' 181 m [GCBKVK-4]

Kellemes sétát, nézelődést és jó keresgélést kívánunk!

Forrás és további információk:
Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt; lásd a logot.

KRW értékelés (141 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.70 web: 4.75 átlag: 4.71

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Burczy 2022.09.21 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! 1-2-3 megtalálható, de a 4-ik a fánál semmit se találtunk. [Geoládák v3.12.10]

csosznenagytimcsike 2022.08.19 21:01 - Megtaláltam
Az 1.-2. található, de a 3.-4.-et nem találtuk a helyén. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: pockok, 2022.08.23 09:23]

redeitomi 2022.08.19 13:24 - Megtaláltam
Az első három pontot megtaláltuk, sajnos a negyediknél a ládika nem volt a fában. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: pockok, 2022.08.23 09:23]

Benkő család 2022.08.14 11:05 - Megtaláltam
Elsőt és másodikat megtaláltuk.
A második nehezen olvasható.
A harmadik es negyedik nem volt a jelölt helyen.

[Jóváhagyta: pockok, 2022.08.23 09:23]

alat300 2022.06.25 20:24 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.64
megvan!
némi segítséggel
ahogy az elöttem megtalálók is írták, valóban ráfér a ládára a karbantartás

sgbt 2022.06.24 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 2 web: 3.5 átlag: 3.33
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
Csak az 1-2 pontok vannak meg.
Rejtőt hiába kerestem, nem reagàlt, de ki lehet következtetni a jelszót.

mikecore69 2022.06.12 20:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.65
Megtaláltuk, köszi [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: pockok, 2022.06.12 20:14]

sinolaju 2022.06.11 11:30 - Megtaláltam - KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.32
A negyedik rész a fa odvában víz alatt lehet.

[Jóváhagyta: pockok, 2022.06.12 20:14]

Green Eye 2022.06.04 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szép útvonal. A nádfedeles háznál eltöltöttem egy kis időt, mivel gólyáéknál pont etetés zajlott. Kelepeltek, etettek. A nagyobb, a fiú gólya leszállt a szemben lévő ház kertjébe, pár méterre tőlem. Ott turkált a földön, biztos volt giliszta így eső után. Öröm volt őket látni.
Az utolsó ponton csak esővíz volt az oduban...
Írtam a rejtőnek, köszi...

IMG_20220604_102359IMG_20220604_105746
IMG_20220604_112508IMG_20220604_113009
IMG_20220604_230754
juhosék 2022.05.21 16:55 - Megtaláltam
Az 1-3 pont rendben van, de a 4. ponton nincs meg a láda. Ráadásul valaki feltüzött egy pici müanyag cetlit az ominózus fára egy számmal, ami megtévesztő. A rejtő segítségét kellett kérni, amit ezúton is köszönünk.
A ládát sérültre kellene állítani a pótlásig.
[Geoládák v3.12.10]

Aniko & Gyuri 2022.05.13 15:27 - Megtaláltam
Elso ket pont rendben, a tobbi nincs meg, rejtői segítséggel végül meglett a jelszó. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

ocsy07 2022.04.21 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Szöszke15 2022.04.21 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Fagyi 2022.03.14 18:25 - Megtaláltam
Pilis50 társaságában.

Pilis50 2022.03.14 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk Fagyival!
Köszönöm a rejtő segítségét a 4. ponthoz. [Geoládák v3.12.6]

Zümi 2022.03.13 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Molisityu 2022.03.13 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam köszi!
✌️ [Geoládák v3.9.6]

Völgyiék 2022.03.13 12:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Őszfamily 2022.03.11 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.12
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A 3. pontnál kicsit zavaró, hogy a mellette lévő iskolából a tanárok és a diákok is odajárnak bag(ó)zani, Helénke a tehénke elterült a szökőkút tetején, meg kellett várni, míg elfogy a cigijük, csak utána kerestük a jelszó részletet. A park teli cigicsikkel és üdítősdobozzal, az ott dohányzó tanárokat nem zavarja. Bük nagyon szép, kár, hogy ilyenre nem figyelnek.

krypton 2022.02.11 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Csafale 2022.02.11 10:34 - Megtaláltam
2 nap alatt, 2 részletben babakocsival, de végüleg meglett. A 3. Pont majdnem kifogott rajtunk.
Ez volt az első ládánk. Köszönjük a rejtést.
:) [Geoládák v3.12.6]

IMG_20220211_103325IMG_20220211_101447
masek 2022.02.06 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Ricsi 77 2022.02.04 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

HZsoti 2022.01.13 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.67
Köszi a rejtést és, hogy megmutattad a helyet

Hörcsög 2022.01.08 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.17
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.5]
Ez a település sokkal jobban tetszett mint a másik szomszédos. A rejtések is ötletesebbek. Ahhoz képest hogy nem szeretem a városi multikat, ezt nagyon élveztem, köszönöm a rejtést!

A negyedik ponton a láda beékelődött az odúba, nem feszegettem sokáig, mert nem volt üres a parkoló, rejtői segítséget kaptam, köszönöm!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (346 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]