FAQ
Előzmények

Pongi57hozzászólásai | válasz erre | 2018.11.26 14:26:02 (4153)
Nagyjából én is így gondolom. Nekem még csak 10 év körüliek a gyerekeim, nagyon sok időt elvesz az ő fuvarozásuk iskolába, külön órákra, hétvégén fociedzésre, korcsolyázni, kalandparkba, strandra, néha még kirándulni, geoládázni is velem tartanak, de "akkor apu ne menjünk olyan sokat mint a multkor!" :-) Tehát pár évig még én is háttérbe kell, hogy szorítsam a kupát. Én kb. évente négy - hat napot/hétvégét tudok "elkéretőzni" geoládázni, de ebbe bele kell hogy férjenek a kéktúrás célkitűzésem is, ami csak mellékesen szól a ládázásról. De tudom, hogy hipp-hopp felnőnek és 15-16 évesen már nem a szüleikkel akarnak nyaralni, kirándulni, és megoldják/leszervezik a saját logisztikájukat. (A 11 éves lányom már most vasárnap is megszervezte, hogy melyik barátnője anyukája viszi el őt is korizni és ki hozza vissza. ;-) ) Ekkor jön el az én időm! :-)
[előzmény: (4152) Attibati, 2018.11.26 13:52:41]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2018.11.26 13:52:41 (4152)
Az ember nem tudhat részt venni a gckupában az élete minden szakaszában teljes intenzítással. Tüdő is és én is a 60+ korosztályhoz tartozunk, a gyerekeink felnőttek, több szabad időnk van mint egy kisgyerekes szülőnek. Nekem fiatal felnőttkorom nagy kihívása volt a Kinizsi Százas. Egész évben keményen készültem rá, de nem egyszer előfordult, hogy a gyerekek betegsége miatt 1-2 nappal a rajt előtt le kellett mondanom az indulásról és eszembe sem jutott panaszkodni arról, hogy nem egyenlőek a feltételek.

A gckupához elsősorban állóképességre van szükség. Az élbolyban szereplők közül többen versenyszerűen kerékpároztak vagy csak amatör sportolóként 30+ éve rendszeresen sportolnak. Az állóképesség a legjobban fejleszthető képesség, mindenkinek lehetősége van elérnie az élmezőnyt csak betyár sok munka kell hozzá.

Vitatkoznék azzal, hogy döntően befolyásolja a lakhely a kupában elért eredményt. Lehet, hogy a legtöbb megtett kilométerért folyó versenyben van jelentősége annak, hogy naponta el tudok-e kerékpározni a munkahelyemre Budapesten keresztül, de Tüdő példája is mutatja, aki a legtöbbször nyerte el a kupát, hogy minimális utazgatással is lehet komoly pontszámot gyűjteni.

Semmi nincs ingyen, bármilyen szabadidő eltöltési forma pénzbe kerül. Én minden hétvégén hosszabb kerékpártúrákat teszek, az idén a kupapontok gyűjtése volt a cél. Négyszer kellett cseréltetnem a hátsó lánckerék sort és a láncot ugyanyennyiszer cserélték a fékbetéteket is. Havi átlagba egy tank benzin árát költöm a bringa karbantartására, az idén ez az összeg minimálisan talán több volt.
[előzmény: (4150) Marton Zoli, 2018.11.26 12:11:40]

Marton Zolihozzászólásai | válasz erre | 2018.11.26 12:11:40 (4150)
Minden résztvevő ugyanannyi ládát találhat meg, ugyanannyi nap alatt.
-Drágám jó volt neked is?
-Hát egyáltalán nem.
-Nem értem, pedig ugyanannyi időd volt rá neked is mit nekem.

E tekintetben egyenlőek a feltételek
Meg abban is hogy mindenkire ugyanaz a nap süt, ugyanaz a gravitáció hat és még hosszan sorolhatnánk.
Egy teljes bekezdésben részleteztem, hogy miben nem egyenlőek a feltételek.

és a lehetőségeimhez mérten a legtöbb időt és energiát áldozom
Ez sem cáfol engem. Valaki tele van szabadidővel, van vasútra vagy buszra ingyenjegye ha kell évente ötvenszer utazik kupázni ahová akar. Ha nekem nem gond havonta több tízezer forintot eltankolni akkor minden héten kétszer teszem autóra a bringát, nekem ez jelenti a "lehetőségeimhez mérten legtöbb időt meg energiát". Más meg 4-5 túra alatt felkeresi a környékbeli ládákat azán idő és pénz híján neki annyi volt arra az évre a kupa. És ezen az sem segít, hogy évente négyszer lenullázzuk a számlálót és négy alkalommal más-más lép vissza az aktív versenyzéstől hogy másnak is legyen esélye nyerni mert akkor ez megint nem egy verseny - mint ahogy lentebb voltam már szives megemlíteni.

Ugyanakkor hangsúlyozom, hogy nekem így - változatlanul - is megfelel a verseny, tehát az ötlet-módosítást csak arra az esetre vetettem fel, ha a többség és/vagy a döntéshozók változtatni szeretnének.
Ezt én is száz százalékban így gondolom. Jövőre is ott leszek a rajtnál és örömmel fogok részt venni a kupában.
[előzmény: (4148) Pongi57, 2018.11.25 20:43:20]

Pongi57hozzászólásai | válasz erre | 2018.11.25 20:43:20 (4148)
" (...) a kupa a jelenlegi lebonyolítási formájában nem verseny."

Ezzel nem értek egyet. Minden résztvevő ugyanannyi ládát találhat meg, ugyanannyi nap alatt. E tekintetben egyenlőek a feltételek. A ládák lakhelytől való távolsága, a ráfordított idő, az állóképesség persze mindannyiunknál más, de ha belegondolsz így van ez a profi sportban is. Egy adott bajnokságban, kupában hiába ugyanakkora a pálya, ugyanolyan gömbölyű a labda, de mégis más feltételek között készül ugyanarra a meccsre mondjuk a Barcelona és más lehetőségei vannak a Plzen-nek. De visszatérve a mi játékunkra, bármikor dönthetek úgy, hogy ebben az évben minden más hobbit félreteszek és a lehetőségeimhez mérten a legtöbb időt és energiát áldozom arra, hogy ott legyek az első háromban. És aztán meglátjuk, hogy ez mire elég. És vannak olyanok is, akik - mint Eric az angolna, - indulnak, de az esélytelenségük ellenére a saját szintjükhöz képest próbálnak a lehető legtöbbet elérni. Szerintem ez egy verseny.
[előzmény: (4145) Marton Zoli, 2018.11.25 14:23:32]

Marton Zolihozzászólásai | válasz erre | 2018.11.25 14:23:32 (4145)
Én is hasonló módon viszonyulok ehhez a "versenyhez". Évek óta a végső győzelemre esélytelenek nyugalmával vágok neki a (kerékpáros) kupának. Ennek ellenére örömmel teszem, minden percét élvezem és ameddig tehetem biztosan részt fogok venni benne. Az idei évben 419 pontot gyűjtöttem ami eddig messze a legsikeresebb évemnek számít. Szóval én idén (is) mindenképpen győztem.

Nyilván senkinek nem mondok újat azzal, hogy a kupa a jelenlegi lebonyolítási formájában nem verseny. Egyrészt nem mindegy mennyi láda van a lakóhelyed 50-100-150 km-es környezetében, mennyi szabadidőd van (esetleg a munkába járásodat össze tudod-e kapcsolni a kupázással) illetve mennyi anyagi forrást tudsz ráfordítani az utazgatásra ha elfogytak a közeli ládák. Ez a három tényező szerintem 80-90 százalékban előre meghatározza azt hogy egy induló hol fog végezni az év végén. Az erőfeszítés szerepe amit egy láda begyűjtésére kifejt egy induló a jelenlegi pontszámítási versenyben elenyésző.

Szerintem kis gondolkodással ki lehet találni olyan pontozási rendszert ami egy adott játékos eredményét vagy a saját vagy az együttesen elért átlagteljesítményhez képest határozza meg így mindenkinek csak magával kellene versenyeznie mégis lenne esélye jobb helyezésre. Például ha minden feltöltött túránál kiszámolnánk hogy egy találatra hány megtett kilométer jut és ha ez több mint a saját korábbi átlagod (mondjuk 1,5-2-szerese) akkor a megtalált ládák számát is meg lehetne szorozni ezzel a számmal. Ez segítené a "sok kilométer kevés láda, ráérősen széjjelnézős, látnivaló központú túrákat" a ponthabzsolós, rohanós "letekerem a távot" tipusú túrákkal szemben. De leginkább azért lenne jó mert olyan résztvevőknek is lenne esélye jobb helyen végezni akik nem tehetik meg anyagilag, hogy miután elfogytak a - gyalogos vagy kerékpáros - hatótávjukon belül lévő pontok kisebb vagyonokat költsenek arra hogy újabb és újabb túrahelyszínekre utazzanak.

És persze természetesen az sem mindegy, hogy valaki egy adott táv alatt mekkora szintet küzd le mert az lehet sokkal kisebb teljesítmény, ha én végigtekerek 100 km-t egy árvízvédelmi töltésen mint ha valaki 30 km-t teker pl a Mátrában 700m szinttel. Ezzel az az egy bajom van, hogy - mint már többször volt róla itt a fórumon is szó - a GPS-ek által rögzített magasság adatok elég pontatlanok ahhoz, hogy erre "véresen komoly" rangsorolási rendszert alapozzunk.

Ha valakit érdekel szivesen leírom részletesen is hogy hogyan képzelem ezt az újfajta pontszámítást. Nem akarok semmit mindenáron megreformálni de egy kis közös gondolkodást mindenképpen megér az ötlet.

[előzmény: (4144) gst76, 2018.11.25 08:46:27]

gst76hozzászólásai | válasz erre | 2018.11.25 08:46:27 (4144)
Tavaly én is részt vettem a kupa sorozat kerékpáros "versenyében".
Tudtam, hogy az első helyek megszerzésére úgy sincs esélyem, ezért saját magam elé tűztem ki célokat. Ezzel nyomon követhettem a teljesítményemet.
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én nem azért ülök kerékpárra, és keresek ládákat, hogy másokat megelőzve "bajnok" legyek.
A kerékpározás nem csak egy sport, hanem életérzés és szabadidős elfoglaltság is. Nem vagyok versenyző típus, ezért idén már csak néhány alkalommal töltöttem fel útvonalakat, pedig napi szintek tekerek.
Ha valaki csak a győzelem esélye miatt kirándul, kerékpározik, ládázik, az már régen rossz, legalább is szerintem.

Olvasom, hogy éves verseny helyett legyen havi, vagy negyedéves időintervallum. Legyen síkvidéki, hegyi. Nyárra javaslom a vízibiciklizést is felvenni a versenybe. :) van néhány láda, melyet vízen lehet megkeresni. Na jó, ez csak vicc volt!
Ha egy versenyt feldarabolunk (több táv, több kategória), akkor több győztesünk lehet, de a győzelem értéke is sokkal kisebb lesz.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]