geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2338. Népek országútján (GCCELT)

A fennsík peremén

A fennsík peremén

A nagy sánc

A nagy sánc

Lépcső a forráshoz

Lépcső a forráshoz

Várfalba fúrt pince

Várfalba fúrt pince

Kurgán

Kurgán
Szélesség N 46° 18,531'
Hosszúság E 18° 0,986'
Magasság: 270 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.12.30 14:00
Megjelenés időpontja: 2008.12.30 14:45
Utolsó lényeges változás: 2021.09.05 16:48
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 136 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Szalacskai évezredek - népek országútján
Ez a multiláda a Szalacska-környéki régi földmunkák felkeresése révén idézi fel régmúlt évezredek történelmét. A záró láda mérete 12 x 8 x 6 cm.
 N 46° 18,753' E 18° 1,281' 210 m [GCCELT-1]
 N 46° 18,832' E 18° 1,028' 216 m [GCCELT-2]
 N 46° 18,531' E 18° 0,986' 270 m [GCCELT-3]
A jelszó összeállítása: a leírás sorrendjében a jelszó-töredékek egybeírva.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A ládák keresése
Nagyberki községből Kercseliget felé indulva követed a piros kereszt Piros kereszt turistajelzést és a Szalacska feliratú útjelzőket az országúton, majd a szőlőhegyre vezető keskeny aszfaltúton. Az aszfaltos rész végénél tovább haladsz a zúzottköves úton a fennsíkra.  N 46° 19,060' E 18° 1,259' 230 m [GCCELT+útpont]
A Szent Antal-kápolnától délre vezet a vár nyugati peremén a fő szekérút. Csille szőlőhegy végéig ez az út jól-rosszul autózható. Havas, jeges utak esetén jobb, ha az autót az országúthoz minél közelebb leteszed biztonságos helyen, mert a szőlőhegyi utak nagyon keskenyek és néhol közvetlenül a fennsík peremén haladnak.
A ládáról a helyi szőlősgazdák (Szalacskai Borbarát Egyesület) tudnak, és az alábbi rövid leírásnál részletesebben ismerik a hely titkos zugait és történetét.
1. Ősi sáncok és Várkút-forrás. Az elágazástól  N 46° 18,863' E 18° 1,053' 235 m [GCCELT+elágazás] szekérúton délkeletre indulva először szőlők között, majd a fennsík déli peremén haladsz a forrás-jelzés Piros telikör mentén. Autóval is mehetsz az ajánlott parkolóig, ami egy füves tér:  N 46° 18,807' E 18° 1,090' 230 m [GCCELT+1.parkoló]. Hagyhatod az autót egy beavatott szőlősgazda szívességéből egy présház udvarán is:  N 46° 18,830' E 18° 1,054' 230 m [GCCELT+2.parkoló]. A jelzés mentén haladva a fennsík peremén eléred azt a helyet, ahol a magas töltés lezárja a völgy száját. A töltésről kelet felé pillantva feltűnnek a külső sánc(ok) maradványai is. A töltésről a helyi gazdák által kiépített lépcsőkön közelítheted meg a forrást, ahol az első mikroláda rejtőzik. A forrás kiépítését is a Borbarát Egyesület végezte. Látni fogod, hogy a sánc tönkrement a völgy legmélyebb részein, de megtalálod azt a helyet, ahonnan megfigyelhető a sánc folytatása a völgy északkeleti oldalán. A ládácskát a lépcső legalsó fordulójánál találod egy mogyoró bokorfa tövénél. A parkolótól térj vissza a fő szekérútra, és most már rossz úton, de tovább autózhatsz déli irányba.
2. A várdomb meredeken lefaragott oldalába több helyen is löszpincét fúrtak. A mikroládát a jelszó második részével itt találod a vár déli határvonalán egy elhagyott pincében a szemöldökfa feletti üregben. A szekérút mellett parkolhatsz (ha már elhordták a rőzsét).
3. Halomsírok. Tovább haladva déli irányba, beérsz a Csille nevű szőlőhegy területére. Ajánlott parkoló:  N 46° 18,675' E 18° 0,851' 260 m [GCCELT+3.parkoló] Később a bozótosban sorompó zárja el az utat, és nem tudsz visszafordulni!
A sorompó után az út erdőben folytatódik, és az első baloldali elágazást követve az erdőben nagy csoport kisebb-nagyobb halomsírt találsz (a környékbeli több csoportos előfordulás közül ez csak az egyik!). A harmadik láda itt rejtőzik egy többtörzsű fa tövén az egyik kurgánon. Vadászlesek közelsége miatt -különösen az őszi hónapokban- a keresést csak jó látási viszonyok mellett, illetve megfelelő óvatosság mellett ajánlom. Kullancsok ellen védekezz.

Útvonal-változat gyalogos körút formájában
Aki szeret vadregényes völgyekben és meredek erdős dombokon járni, másfél órás körútra fűzheti fel a multi pontjait. Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve általános iránymutatásként ez a segédlet hasznos lehet. A Pap-gödörből a mikroláda levadászása után indulj a patakocska folyása mentén az első rozoga hídig:  N 46° 18,728' E 18° 1,413' 200 m [GCCELT+1.híd]. Az első hídnál délre fordulsz, és keresed a második hidat:  N 46° 18,637' E 18° 1,390' 200 m [GCCELT+2.híd]. Innentől Rád van bízva, hogy milyen meredek utat találsz a kurgánokig: mindenképpen fel kell jutni a fennsíkra. A láda megtalálása után egy szekérúton nyugati irányban rövidesen kiérsz az erdőgazdasági útra, és északra indulva éred el a "pince-mikroláda" helyét, majd a parkolót.


Népek országútján
Az írásbeliséget megelőző évezredekről a régészek feltárásai nyomán előkerült leletek tanúskodnak - főleg a beavatottak számára. A természetjáróknak a látványosabb, terepbejárás során is szembeötlő nagyobb létesítmények nyújtanak tanúságot. Sajnos, piramisokkal nem rendelkezünk, és környékünkön a kő építmények is ritkák. De történelmünk ködbevesző évezredeinek mégis vannak néma tanúi: a korai elődök által emelt síremlékek ("kunhalom") és a ma kezdetlegesnek tűnő védelmi létesítmények, a földvárak. És most nem olyan értelemben, hogy a nagyszabású középkori téglavárakból megmaradt szerény földvédmű-maradványokat szokásos földvárnak nevezni, mert a több évezredes földváraknál tényleg a meredekre lefaragott tereplépcső, az épített töltés és a peremeken körbefutó fa-palánk jelentette a védelmet.
És a védelemre mindig szükség volt. A Kárpát-medence a népek országútja volt, egymást váltották a hódítók. Hol pusztítva, hol magukba olvasztva az itt talált népeket. A röghöz kötött földműves maradt, maradnia kellett. Így vagyunk mi, jelenlegi lakók minden itt megfordult nép utódai; génjeinkben hordozva évezredek örökségét.
Szalacska és környéke folyamatosan alkalmas helynek bizonyult megtelepedésre a történelem előtti koroktól mai napig. Régészeti leletek alapján a középső bronzkortól (Kr.e. 2300-tól) követhetjük a hely történetét.
A bronz-és vaskor átmeneti időszakában (Kr.e. 800-tól Kr.e. 500-ig) a Hallstatt-kultúrához tartozó törzsek uralták a Dél-Dunántúlt. A vaskorban (Kr.e. 500-tól Kr.u. 50-ig) már névről is ismerünk itt lakó népeket görög krónikákból, akik közül számunkra legnevezetesebbek a pannonok. A vaskor második felében az akkori Európa nagy részét benépesítő kelták uralták a Dél-Dunántúlt.
Az Alföld vidékén birodalomalapító, iráni eredetű sztyeppei népek (szkíták, szarmaták, dákok) ide nem terjesztették ki uralmukat, de a Kr.u. 1. század derekán a dákokkal vívott háborúk kiszorították a keltákat az Alföldről, és meggyengítették a dunántúli kelta boius-tauriscus szövetséget, a dák birodalom is hamarosan szétesett. Hatalmi űr keletkezett, amelyet a római birodalom töltött ki, létrehozva Pannónia provinciát.


Kunhalmok
A kunhalmokról csak egy biztos: semmi közük a kunokhoz. Elsőként a rézkor vége felé jelentek meg. Szerepük szerint többnyire halomsírok, de vannak köztük figyelőhalmok vagy határjelzők is. Magyarország területén tízezer számra fordultak elő, de ma is több ezerre tehető a számuk. Alakjuk a szabályos félgömböt közelítette; magasságuk eredetileg 5...10 méter, átmérőjük 20...30 méter is lehetett; méretük a belé temetett személy rangját jelezheti.
A rézkori és kora bronzkori szabálytalan alaprajzú, lapos, viszonylag alacsony, de széles halmok eredete más. Ezek lakóhalmok (tell), és akkor keletkeztek, ha egy népesség sok-sok száz évig háborítatlanul élt egy helyen. Ekkor a viszonylag rövid élettartamú házak (földviskók) ismételt újjáépítése, a hulladékkal való folytonos feltöltés egyre magasabbra emelte a falu járószintjét. Így aztán minél mélyebbre ásunk, annál régebbi leletek kerülnek elő.
Szalacska környékén több csoport halomsír (kurgán, tumulus) vészelte át jól felismerhető állapotban az évezredeket. Igaz, sok félig szétszántva, kincskeresők kutatógödreitől sebezve, kifosztva.
Eredetük még sok esetben tisztázásra vár, mivel több ide letelepedett népcsoport szokása volt kurgánokat emelni. A régebbi, meglévő halmokat olyan népek is felhasználták temetkezésre, akik sose építettek kurgánokat, így a sírokban talált régészeti emlékek nem biztos, hogy azonosítják az építőket és az építés idejét.
Hazánkban a legkorábbi halomsírok a rézkor végéről és a bronzkorból (Kr.e. 2500-tól a Kr.e. 500-ig) ismertek. A névről nem ismert, egymást követő halomsír-építő népekre jellemző temetési módok is egymást váltották: halottaikat halomsírokba temették, vagy a hamvasztott maradványokat urnában vagy szórva helyezték oda. Eltérő nézeteket olvastam arról, hogy a Kapos-völgyi kelták építettek-e halomsírokat. Ugyanakkor a népek keveredése miatt nem lehetetlen, hogy átvették mások szokásait. A kelták más szállásterületein Nyugat-Európában is találhatók kurgánok, ebből eredeztetik a gael (kelta-ír) carnán = halom szót.
A rómaiak ide települt segédnépei és a korai népvándorlás népei között szintén akadt halomsírépítő. A Szalacska környékén található különböző eredetű halomsírok között remélhetőleg a régészeti kutatás rendet tud rakni.

Részletesebb tudnivalókat olvashatsz a Magyar régészet az ezredfordulón c. könyvben (NKÖM Budapest, 2003.) és itt.

Szalacska földvára
Szalacska lakói közül leggyakrabban a keltákat emlegetjük. Ennek az az oka, hogy egy, a Dél-Dunántúlon megtelepedett kelta törzs központja, mintegy fővárosa Szalacska volt fémmegmunkáló műhelyekkel és pénzverdével. Rengeteg régészeti lelet került elő a legújabb időkig pinceásás vagy faültetés során. Ezek a leletek tanúskodnak a kelták jól szervezett társadalmáról és gazdasági életéről.
Viszont valószínű, hogy földváruk -legalábbis alapjaiban- Hallstatt-i eredetű, vagy még régebbi. Tehát ma legkevesebb két és félezer éves, de inkább több évezredes.
A földvár leírása
A szabálytalan határvonalú, görbült háromszög alakú földvár a mai Szalacska szőlőhegyet jelenti, amelyen az erődített város terült el egykor. Legnagyobb kiterjedése É-D irányban mintegy 900 méter, K-Ny irányban mintegy 600 méter. A hegy felszíne nagyjából vízszintesre volt munkálva, és a határvonal mindenhol meredekre faragva. Az egész földvár nagyjából azonos magasságban emelkedik ki környezetéből. Töltésmaradványok tanúsítják, hogy a meredek -helyenként tereplépcsős- határvonalat még külső sánc is körítette az alsó szinten.
A várat körülvevő alacsonyabb felszín enyhén lejt a Kapos völgye felé, a korábbi évezredekben ezekbe a völgyekbe messze felhatolt a vízi világ, és a mocsaras vidék még egy védvonalat képezett a vár lakói számára.
Az erődített városnak helyet adó fennsíkot egy nagyobb völgy sebzi meg: a szélesebb rész közepén induló, mélyen bevágódott Pap-gödör. A földvár határa itt nem esik egybe a fennsík peremével; a vár területét itt megnövelték a bevágódott völggyel. A völgy száját magas sánc zárta el, amely nagyrészt ma is követhető. A völgyben ered a Várkút-forrás (Pap-forrás); az erőd lakói a vízforrást várfalon belül akarták tudni.
A hatalmas területő erősség csak légi megfigyeléssel tekinthető át, ezt a felvételt itt találhatod.

Sipka-töltés
Történészek szerint a Honfoglalás idejében és később a szalacskai várnak már nem volt semmilyen szerepe. De a népi emlékezet nem így tudja!
A közeli erdőben találhatók ma ismeretlen funkciójú töltésmaradványok, ezek eredetét valahogy így mondja a legenda egyik változata:
Koppány legyőzése után híveinek utolsó menedéke a szalacskai vár volt, amelyet az ifjú király (a későbbi Szent István) serege semmiképpen nem tudott elfoglalni. Ekkor a királyi sereg vitézei sapkájukban földet hordva felépítették a sáncok magasságáig a töltést, így a mocsár felől megrohanhatták és legyőzhették a pártütők seregét.
Lehet, hogy egy nagyon régi, történelem előtti erőd romjai rejtőznek itt? Vagy ősi katonai út vezetett át rajta? Esetleg későbbi eredetű lenne? Erre sehol sem találtam választ.
A közeli erdőben nyitott szemmel járva ezek az ismeretlen eredetű töltésmaradványok felfedezhetők. Közülük egy közismert, mivel ez a  N 46° 17,983' E 18° 1,333' 240 m [GCCELT+Sipka-töltés] ponton az erdészeti út egy szakaszát képezi. A helyiek szerint a magas töltés nem az útépítők munkája, ők csak felhasználták az ősi sáncot, amely a hosszú vizenyős völgyet keresztezi.
Köszönet
Ha tetszett a láda, gondolatban Te is megköszönheted Böjte István segítségét - nélküle ez a láda nem valósulhatott volna meg.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (78 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.63 web: 4.78 átlag: 4.67

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


katat 2022.01.23 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

dializ 2022.01.23 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

guppik 2022.01.09 12:44 - Megtaláltam
Csoportos találat, köszönjük!

Cimboraa 2022.01.09 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam csapatban Wany, Guppyk, Micra, DrLada társaságában, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Micra73 2022.01.09 12:44 - Megtaláltam
Elkövetve Dr. Lada, Wany77, Gupikk, Cimbora [Geoládák v3.12.5]

Dr.Lada 2022.01.09 12:12 - Megtaláltam
Micra73-al Guppikkal, Wanny 77-el és Cimborával elkövetve.:-)

Log később.
[g:hu+ 2.7.16]

eltájoló 2021.12.05 11:25 - Megtaláltam
Nagyot küzdöttem a rejtésekkel és a körülményekkel. A helyszínek tetszettek nagyon.
Az 1. ponton először nem találtam a lenti lépcső maradványait. A felsőnél keresgettem. De végül megláttam az alsó lépcsőt is, így meglett a mikró.
A 2. ponton kicsit féltem bemenni a pincébe. De bátran behatoltam, és a szemöldökfán meg is lett a másik mikró.
A 3. ponton viszont nem volt láda. A helye egyértelmű volt, de nem volt ott. Logikusan gondolkodva, valahogyan legurulhatott a halomsírról - gondoltam én. És úgy is lett. Megtaláltam jó egészségben és visszatettem a helyére.
Köszönöm a rejtést.
mmcliii.

petheovacka 2021.11.27 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.14
Sárdagasztás Somogyban eső után/előtt/közben. Kösszi a rejtést!---- A multi érdekes, változatos helyekre kalauzol el. Na de...
Az eső/sár nehezítő tényezők miatt megcsúsztam az oly értékes geo-idővel és ide már nem gyalogoltam fel a GCVIGA után, kocsival mentem a fel a kápolnáig.
Az 1-es pont megközelítése a sár és a lépcsők hiánya miatt már kalandosan indult. Az eső közben megint eleredt... A telóm érintőképernyője behülyült a nedvességtől... Így a ládát random tuskók végigtapogatásával igyekeztem megtalálni, harmadikra sikerült. A visszamászás a hegyoldalba siralmasan szánalmasan, sárosan és négykézláb sikerült. De legalább most már nem esik.
A 2-es ponton kezd beomlani a bal oldali pince, a szemöldökfa felett csak egy rozsdás fémlapot találtam. A középső pince szemöldökfáján se találtam semmit. Cserébe most már löszös is lett a kabátom.
A kudarctól fűtve az utolsó 3. halomsíros ponthoz futottam, mert már kezdett sötétedni. A nullpont-tól kb 5 méterre megint elkezdett esni az eső, a telefon gps-e úgy döntött, neki ennyi mára elég. Végigtúrtam a lehetséges többtörzsű fákat, de semmi lelet. A keresésem a beálló szürkület miatt se volt különösen hatékony.
Szóval 3 pontból csak 1 lett meg. A jelszavas log csak azért van, mert súgtak.
Meg azért, mert a hangulatos helyszín ellenére nem szívesen mennék vissza emlékezni a korábbi bénázásom helyszínére.
Utólag persze már vicces, mennyit szívtam a keresés közben.
KARBANTARTÁSRA Javaslat: 2. pont miatt, a 3. lehet hogy megvan, csak én bénáztam.

zoll 2021.08.05 17:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.11.3]

TanEra 2021.08.02 20:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Aniko & Gyuri 2021.06.12 12:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

BouLache 2021.06.11 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
Nagyon tetszettek a megmutatott "objektumok"! :) Főként a sok halomsír a tetőn, hihetetlen mi mindent rejthet egy erdő! Az első pontnál nem lehet eljutni vízért a forráshoz, amire ebben a melegben nagy szükség lett volna, de bízom benne, hogy a területet hamar kitisztítja az erdőgazdálkodó. Köszönöm ezt az érdekes és értékes rejtést!

Ajtony 2021.04.10 13:00 - Egyéb
Az 1. ponttal nincs probléma, ott van a helyén a lépcső ma is jól azonosítható maradványai mellett . A 3. ponton megtaláltuk a ládát álcázás nélkül a fa tövére ledobva. Mivel a füles láda fülei elgyengültek, és a doboz tartalma szétázott, új dobozt rejtettünk. Kérjük a következő Megtalálókat, hogy a dobozt fadarabokkal fedjék el az illetéktelen tekintetek elől.

Csa.Csi87 2021.03.28 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
Kerékpáros túra alkalmából érintettem.
Az 1.pontnál az erdőséget letarolták, a lépcsőnek nyoma sincs.
A 2. pontot könnyedén megtaláltam.
A 3.pontnál szintén erdő tisztítást végeztek a sírhalmok körül. A ládát, illetve a tartalmát szétszóródva találtam meg, kissé elázva. Összeszedtem, amit találtam, és visszarejtettem a fa tövébe.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2021.03.29 07:46]

Fentről a sáncról nézveIMG_20210328_100149
A patak túl oldalárólIMG_20210328_102903
urbanj 2020.11.08 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.40
Ezt is lesétáltuk ebben a napos, őszi időben. Az első és második ponttal megküzdöttem kicsit. Ami nagyon tetszett, hogy a harmadik ponton lévő füzetre magyarul is fel volt írva, hogy Látogatási napló. Köszönjük a rejtést.

proti92 2020.10.23 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Elektromágnes 2020.10.05 19:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gyönyörű táj, izgalmas keresés, főleg az éj leple alatt.... [Geoládák v3.7.1]

Kata81 2020.10.05 19:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

szamosszamoca 2020.08.22 17:20 - Megtaláltam
+

Korigumi 2020.08.20 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

csg69 2020.08.01 16:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Megvan :)

viad 2020.07.18 12:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.5.3]

ukata79 2020.05.17 17:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

fehérkút 2020.05.13 11:38 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! Közös találat Lovagias+ Béla 53-al!

Béla 53 2020.05.13 11:37 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.1 teszt]

lovagias 2020.05.13 11:36 - Megtaláltam
Fehérkút-tal, és Béla53-al közösen.

tabletta 2020.03.20 09:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

nmárti 2020.03.14 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.54
ősszel már belekezdtünk, de sötétedett és maradt. Márciusban visszatértünk, de elfelejtettem egyéb okok miatt logolni. Most a térképet nézegetve, rájöttem, hogy megvan, épek később. Köszi a rejtést!

Tisztisz és Csabi 2020.01.26 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszi!

Ez első pontot hosszas keresés ellenére sem találtuk meg. Köszönjük utólag a rejtő segítségét!

Csabiq 2020.01.09 11:17 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Újra egy igazán különleges hely! [Geoládák v3.2.2]

András04 2019.12.30 15:50 - Megtaláltam
.

Liberty 2019.12.30 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
A kaposvári geoszilveszter utáni ládázásunk egyik érdekes helyszínét kerestük fel. A ládaoldalt olvasva egy időutazásra repít minket Ajtony, sok mindent megismerhettünk a leírásból a földvárakról és halomsírokról. Hatalmas a földvár sánca és érdekesek a halomsírok. Kellemes túrával értük el a ládát. Köszönet a rejtésért.

Nagyberki címere
arnoldlaszlo 2019.10.25 23:59 - Megtaláltam
Na ez nagyon jó láda volt!
Nem szeretem a multikat, de ez most tetszett! Szuper felfedező túra volt.
A halomsírhoz nehéz bekeveredni a növényzet miatt, de azért megoldható. Az jobbra tartó úton kell menni aztán a ládához közel letérni róla, nem a tuhu-n lévő trekk után, így egyszerűbb.
A pincénél természetesen a szomszédba mentem be és minden lukat áttúrtam, de a jó pincénél már egyből sikerült belenyúlni.
A sánc mérete lenyűgöző!! Hihetetlen milyen titkok rejtőznek ennyire eldugva és közben ennyire közel!
Láthatóan kevesen járnak arra, sem út, sem lépcső nincs már. Turistajelzést is csak egyet láttam.
A ládák rendben vannak.

IMG_9400IMG_9422
IMG_9416IMG_9410
IMG_9393 
Molli 2019.08.20 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.17
Köszönöm a rejtést!

Farekék 2019.07.06 11:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
A kettes pontnál parkoltam, onnét sétáltam el a másik két rejtéshez. Nagyon érdekesek a halomsírok, a földvár sánca pedig hatalmas. Csak a csalánra nem készültem.
Köszönöm az élményt.

20190706_09470420190706_095534
20190706_10104020190706_101648
20190706_10225420190706_103403
20190706_10345620190706_105356
20190706_10564520190706_111127
Zéboy 2019.05.16 10:45 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Zéboy logó 
Berián 2019.05.16 10:45 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Totht737 2019.05.01 17:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

biuska93 2019.04.28 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtalaltuk! Fantasztikus elmeny volt! Köszönjük!:)

BRita72 2019.04.28 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

IMG_20190428_173947 
ballasz 2018.11.11 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
A halomsíroknál már jártam, az akkor is nagyon magával ragadott. A forrás környéke is csodaszép, bár ide már csak az állatok járni inni.

Paul 2018.10.24 15:59 - Megtaláltam
Nagyon érdekes a környék.Mekkora munka lehetett össze hordani ennyi földet.A forráshoz vezető sáncon már alig lehet találni lépcsőfokot.
Köszönöm a rejtő segítségét.

TS 2018.08.11 17:07 - Megtaláltam
A (GCNBER) sikeres megtalálása után folytattam utamat ennek a multinak a megkeresésével. A második ponton lévő jelszót kerestem meg először az elhagyott pincében. Innét a közeli szekérúton balra lesétáltam egy darabig, majd felkapaszkodtam a meredek sáncra. Végigmentem a sánc tetején, majd leereszkedtem a csordogáló patakhoz. Bár a lépcsősor nagy része tönkrement a ládát a helyén találtam. Próbáltam megkeresni a Várkút-forrás kiépített kifolyóját, de nem találtam. Visszasétáltam a pincéhez, ahol balra fordulva tovább haladtam a halomsírok felé, ahol sikeresen megtaláltam a jelszó harmadik felét.

csillagvadasz2 2018.07.14 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

katika 2018.04.29 19:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

zalajaro 2017.06.13 14:30 - Megtaláltam
Aki keres, az talál ! :) [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

csipet_csapat 2016.12.30 12:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Szuper ez a multi, mindhárom pontjával! Mi nem mentünk fel a kijelölt parkolókig, így egy nagyszerű kis túra jött ki belőle:) A forrást nem volt könnyű megtalálni. Köszönjük.

IMG_20161230_120222IMG_20161230_124927
IMG_0596IMG_0598
IMG_0607IMG_0615
rianas 2016.12.29 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

pappcsalád 2016.10.01 19:41 - Megtaláltam
[g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Bolondok 2016.10.01 19:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

má-csa 2016.07.17 10:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Érdekes hely.

dabcsi 2016.07.03 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
Érdekes, hogy a Kapos gázlóját mekkora erődrendszer védte. Ma jobbára átugorható a Kapos akkor komoly út akadály lehetett?
Mi a kápolnánál hagytuk az autót és az útra felfűzve vadásztuk le a ládákat. Ne a képen látható pincénél keressétek a 2. mikrót ez túl kézenfekvő, hagyatkozzatok a GPS-re :-)

16 nyár 021 
laszloze 2015.11.13 16:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Köszönöm a rejtést!
Nagyszerűélményt nyúktott ennek a multinak a felkeresése.
Másodszori nekifiutásra sikerült csak megtalálni a ládát,mert elsőalkalommal sajnos már sötétben érkeztem és nem mertem megkockáztatni a mély völgybe való leereszkedést. Nagyon érdekes hogy ilyen nagy kiterjedésűföldvárakat lehet találni a Dunántúlon

povyagi 2015.06.21 12:55 - Megtaláltam
\o/ hurra, megvan. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Mathau 2015.06.21 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

kobcikrajci 2014.12.13 13:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.35
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]
Bicajjal Sásd és Nagyberki között aszfalton és terepen. Végre elhagyhattam a sártengerrel borított dűlőutakat, és szilárd terepen tekerhettem a multi varázslatos színhelyeire. Jócskán visszarepülhetünk az időben a környéket szemlélve. A forráshoz vezető árok sajnos nagyon szemetes.

Lia & Zotya 2014.09.21 09:29 - Megtaláltam
Megtaláltam! Igen szép környék! Nem is gondoltam volna!

Petyóó 2014.08.22 15:20 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

sirgalahad 2014.07.16 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.46
Sipkájában földet cipel
Óvatosan lép a vitéz
Hangja is csak öt decibel
Olyan, mint a néma színész

szalergabor 2014.07.07 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.85
OK!

Béla Soma 2014.03.15 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam

Pilis50 2014.02.24 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Valamikor már jártam erre - ládázás ürügyén. Ismerős volt a terep.
(1531. Nagyberki, Szalacska-hegy (GCNBER)

A négy villanyoszlopra szép magasles/kilátó épülhetne.
A sorompó zárva volt ...

itt szálsz le a buszról
Párduc50 2014.02.13 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.72
Meglett! Az 1-es pontjánál gyönyörű hóvirágmezők vannak! Tetszett!

Köszi!!

Ajtony 2014.01.09 07:20 - Egyéb
Figyelem! Autós megközelítéshez továbbra is a ládalapon leírtakat javaslom. A 3. pont előtti sorompó helye változatlan, koordinátái NINCSENEK, nem is voltak megadva a leírásban, mert odáig nem érdemes autóval bemenni, tudniillik a sorompó vagy nyitva lesz vagy zárva. Továbbra is javaslom a koord. formátumban megadott parkolóhely használatát. Ugyanígy mindenki saját szakállára használjon autós megközelítést az erdészeti úton a másik irányból, mert sorompó van az országúti kiágazásnál és félúton is. Ez(ek) vagy nyitva van(nak), vagy nem. Ha igen, kérdés, hogy visszafelé is úgy lesz(nek)-e. "Fairy" már megszívta, mint a torkos borz, keresd a bejegyzését!

Kiskősz 2014.01.06 10:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.86
A Nagyberki láda után a kápolnánál hagytam az autót, hogy ezt és a Hármashatár ládáját is begyűjtsem. Nagyszerű utakon vezet végig ez a láda, de talán a leírás néhol már újításra szorul, hiszen a forráshoz turista jel vezet, amit nehéz eltéveszteni, a harmadik pont előtti sorompó pedig legalább száz méterrel feljebb került a megadott koordinátákhoz képest, a halomsírok mellé, és kiépült itt egy pihenőhely is. Ahogy az előző, októberi megtalálás fényképeit nézem, azóta Kercseliget felől még jobban kiépítették az utat, onnan valószínűleg egészen a halomsírokig fel lehet menni autóval. Mindez persze nem okoz különösebb zavart, inkább könnyebbé válhatott a megközelítés a leíráshoz képest, de talán érdemes volna frissíteni azt.
Köszönet a nagyszerű rejtésért.

 
tax30 2013.10.20 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Köszönjük a rejtést! Szeretném kiemelni a gyűjtőmunkát! Sok rejtő nem igazán pontos információkat közöl a helyről,de itt minden precízen pontosan rendezetten megtalálható! Köszönet érte!Ottjártunkkor épp nem vadásztak a területen, de ajánlatos láthatósági mellényt felvenni. A 3. ponttól pár száz méterre szórót üzemeltetnek és vadásszák is. Nem régóta "ládázunk", de
számunkra ez a legkedvesebb, legszebb rejtés!Decemberben a terület
tulajdonosa szemrevaló pihenőt alakított ki.(gondolom a halomsírok közelsége miatt)2015.01.03.Fővárosi barátommal túráztunk a közlben.Vicces és NAGYON komoly eset történt.Egy német v.osztrák a láda rejtekén állt egy Mannlicherrel a kezében....

 
Nargoth 2013.08.16 19:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.66
Köszönöm!

A nagyberki láda rég megvolt már, nem is értem, hogy maradt ki ez akkor. Az első pont lenyűgöző, nagyon tetszett! Végre egy földvár, minek a maradványait érdemes megnézni, nemcsak a hely szellemét lehet átérezni.
A pincébe nem szívesen mentem be, de sebaj...

apo69 2013.03.09 00:00 - Megtaláltam
Jól esett ez a kis séta, köszönjük!

Majtika 2012.10.24 19:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.18
.

ADML 2012.10.14 16:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.24
Sikerült!

Köszönjük a rejtést.

nagyi11 2012.10.06 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.41
Megtaláltuk!

 
Infonorbi 2012.09.27 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.21] [wapon beküldött szöveg]

befi 2012.08.13 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.25
Ezt a ládát néztük ki túrázós ládának, tervbe vettük a gyalogos körtúrát.
Lemondtunk róla, mert a patak mentén még halvány ösvényt sem találtunk, ellenben kidőlt fát annál többet. Így csak az lett belőle, hogy a kápolnánál álltunk meg, először túlszaladtunk, és a kettes pontot találtuk meg, majd ott a völgyben a szekérúton leereszkedtünk a patakhoz az egyes ponthoz, onnan a sáncon fel vissza a szőlők közé és a gerincen a hármas ponthoz. Kár érte, mert nagyon hívogatónak tűnt a völgy.

FILA71 és Dávid 2012.08.12 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Köszönjük.

Kóborló 2012.06.17 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.75
Vasárnap délutáni ládázás...
A pince sima találat.
A forrás, fél óra séta volt az erdőben (a pincétől). Látszik hogy a környék valaha szebb napokat élt.
A láda szintén gyorsan meglett.
A "hegy" most is gyönyörű. Öröm látni hogy itt még nem elhanyagoltak a porták.
Köszönjük a rejtést.

Helga / Sándor

Igérem nem léptük túl..Odafelé.
Megvan a "kicsike"Ez is meglett
Hazafelé...
tomadin 2012.05.02 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. KAR :-) [g:hu 1.3.29] [wapon beküldött szöveg]

öfi és nufi 2012.04.09 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Különös túra barátságos bort kínáló emberekkel, elszigetelt és rendezett portákkal. TB-t leraktuk. Mr Zergével pont elkerültük egymást amíg mi a forrásnál időztünk :)

Mr Zerge 2012.04.09 12:50 - Megtaláltam
Meg van, részletesen késöbb...[wapon beküldött szöveg]
A kápolna közelében parkoltunk és onnan egy sétával kerestük meg. Nyugodt vidék.
Üdv Mr Zerge.

GabSmith 2012.04.06 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Ez volt az első megtalálásunk! Először jó sokat keresgéltünk, végül a harmadik pontot már pillanatok alatt megleltük. Hatalmas élmény volt! Köszönjük.
A terület szűkebb pátriánk, tehát nem ismeretlen számunkra, de most "vérszemet" kaptunk és tervezzük a kirándulásokat ismeretlen helyekre is. GC-re fel!
Gábor
Gyuszi
Bendegúz
Patrik

Ajtony 2012.04.01 11:55 - Egyéb
Vaddisznókár miatt a láda felújítva, új helyen, köszönet Strombusnak!

Strombus 2012.03.31 14:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.58
GCNBERG multi folytatásaként.

Nagyon szépen vezetett ládasor. Mindhárom pont önmagában is megállja a helyét, érdekes és egészen más értékeket mutat be.
Az első két rejtés nagyon tetszett, a harmadikat elnagyoltnak, kevésbé átgondoltnak éreztem. A vaddisznó rágta, törött végládát a rejtővel egyeztetve kicseréltem és kicsit arrébb telepítettem, más jellegű rejtekbe. Hátha ki tudjuk cselezni a fenevadakat. :-)
Tetszett a jelszó! Szeretem, amikor egy jelszó tanít valamit, új információt ad. Nagyon jó a sipkás legenda is és az egész ládaoldal.

Tavaszi tobzódás - odvas keltikék az 1. pont közelébenGCCELT 2. pont
Hörcsög 2012.03.18 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.47
Megtaláltuk: Kyra, Anita és Árpi!

Péter60 2012.03.03 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.68
Világ végén jártunk, már közhely, de jó hogy ide hoztál! Nagyon jó a weblap és igényes a rejtés, gratula!
A végláda törött, csereérett!

Erdélyi család 2012.01.17 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.02
Megtaláltuk.

reprocesszor 2011.12.30 09:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.63
Baranyajenő-Nagyberki magányos utamon.
Szép volt, de tudtam, hogy az lesz! :)

A halomsírnál lévő ládát hosszas keresgélés után a vélelmezett helyétől kb 30 méterre a nyílt terepen találtam meg. Mivel a környék teljesen át volt túrva, gondolom vaddisznók lehettek a tettesek. Bezacskózva a helyére (csodabogyó töve) egy ágbogas tuskó alá visszatettem, de mivel több helyen elrepedt, és meg van rágcsálva, mielőbb karbantartásra szorul!

Köszi!

Judit és Béla 2011.10.31 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.31
Megtaláltuk.

Mikulás 2011.09.24 16:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.45
Ádám (Fonte Jr.) és macikupac barátaimmal sikeresen teljesítettük a mai geoverseny feladatait, ami iszonyatosan sok erőt vett ki belőlem és a délutánra tervezett program így igencsak megkottyant fizikailag.
Komolyan elgondolkodtam ide felé jövet, hogy kihagyom ezt a programot és visszakocsikázok a bázisra az eredményhirdetésre. Hezitáltam, de végül a kirándulás mellett döntöttem. Utólag nem bántam meg. A terv az volt, hogy a GCCELT és GCSTBM ládákat egy parkolással, kerékpárral keresem fel. Így is lett. A megadott parkolóban az egyik szőlősgazda kertjében parkoltam (engedéllyel :)) és onnan a drótszamárra pattanve elsőként a GCCELT pontjait kerestem fel. A pincénél nagyon jól jött a "hint", a halomsíroknál és a földvárnál pedig a 60Cx segített ki. Jó rejtések, de a GPS jel nem mindenhol bizonyult megbízhatónak, így elkelt a segítség (hintek).

Érdekes helyeken jártam, köszönöm!

Mikulás

 
sztyopa13 a páratlan páros 2011.08.27 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Megnéztük!A leírás nagyon hasznos és fontos információkat adott.A pincét még csak-csak felismertem,De hogy az várfalban van?A segédpont segítségével a forráshoz is oda jutottunk.Sajnos inni már nem lehet belőle.A halomsírokhoz a sorompó mellet egy kis parlagfűtaposás árán jutunk be az erdőbe.Különös hangulata van ezeknek a helyeknek!Mások mint a kunsági halmok a sík mezőn!Nagyon tetszett,hogy szinte kézen fogva vezetett a népek országútján.Köszönjük!

Cerberus 2011.06.26 19:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.92
Megtaláltuk! Az aszfaltút végén hagytuk az autót és onnan sétáltunk fel a ládáig. Utólag megállapítottuk, hogy a zúzott köves út a kápolnáig a miénkhez hasonló kényes autóval is teljesen gond nélkül járható, bár csak egy autónyi széles, ezért ha jönnének szembe, tolatni kell a következő elágazásig. A kápolnáig nyugodtan fel lehet tehát autózni, ott van is hely parkolni, megfordulni. Aki az autóját kímélni szeretné, ne nagyon menjen tovább vele, nem olyan nagy séta már innen.

A környezet tetszett, a láda pontjai érdekes helyeket mutatnak be. A ládák keresését eléggé meghatározta a dzsindzsa. Az első ponthoz menet a segédpont környéke mellig érő csalánnal és egyéb nyalánkságokkal fogad, de túl lehet élni. Utána már nagyon érdekes. A második pont koordinátájánál két elhagyatott pince is van, ne örülj, abba kell bemenned, ami a csalános susnya közepén van, a másik túl egyszerű lenne. A rejtés ötlete itt tetszett a legjobban, a pince nagyon hangulatos, félősöknek nagy kihívás lehet. A harmadik pont környezete is érdekes, a bekötőútnak csak az elejét nőtte be nagyon a növényzet. A ládát fedetlenül találtuk kint a földön, igyekeztünk jól visszarejteni. Megviselt már kicsit, törött is.

Köszönjük a rejtést, érdekes, hangulatos helyeket mutat be.

Hz 2011.05.06 18:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.17
Szürkítve. [g:hu 2.2.8] [wapon beküldött szöveg]

Útközben 
rosie 2011.05.06 18:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetöséget. [g:hu 1.3.9] [wapon beküldött szöveg]

Attibati 2011.02.05 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Nagyberki kirándulás 32 km, gyalog.
Kicsit későn érkeztünk Nagyberkibe egy, a falutól néhány kilométerre levő baleset miatt. A forgalmat teljesen leállítottál a 61-es úton. Hogy ne töltsük feleslegesen az időnket a várakozás helyett inkább megcsináltuk a dombóvári multit.
Amai nap legjobb ládája. Tetszettek a rejtések és a bemutatni kívánt objektumok is. Kisértetiesek a halomsirok az erdő közepén. Már régóta be akartam menni egy, a löszfalba vájt pincébe. Most a rejtekhely megközelytéséhez be kellett bújnom az egyikbe. A sáncokról nem hittem volna, hogy emberi kéz munkája csak a leírás elolvasása után világosodtam meg.

carmin 2011.02.04 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.03
Tetszett a hely bemutatása, köszönjük a rejtést.

 
Atmosz&Zozmosz 2010.11.06 15:55 - Megtaláltam
Megvan :-)

Temprás 2010.11.04 12:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.61
Köszi a rejtést!
Érdekesek a sáncok, és az 1, pont felé vezető út nagyon tetszett bringával, ez a pont segítséggel lett meg.
A 2. ponton nagyon ötletes.

BRAVO2.0 2010.08.25 19:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.97
Easy123-al kiugrottunk egy kellemes kis munka utáni kirándulásra, jó volt! Kösz a rejtést!

easy123 2010.08.25 19:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.00
Megvan

Hampi 2010.07.22 18:00 - Megtaláltam
Ok [wapon beküldött szöveg]

Ajtony 2010.07.03 16:25 - Egyéb
Ládaellenőrzés.1-2 pont: minden rendben.
3. pont. rejtőhely széttúrva-vaddisznójárásnak tűnik; a doboz fedelének peremét kirágta valami, ezért a dobozt kicseréltük.
Sajnos a 3. pont környezetében hatalmas tarvágás; az erdő szépsége erősen csorbát szenvedett.

nogacsalad 2010.07.02 00:00 - Megtaláltam
Az első pontot jól elbénáztam... Nem kis keresgélés után adtam fel :o)
Köszönöm szépen a hathatós rejtői segítséget!

Részletek később...

sawkuk 2010.05.11 16:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.19
Kellemes séta a szőlőhegyen, szerencsére épp befejeztem a vihar előtt.

fodor8peter 2010.05.08 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Kalandos a megtalálás, érdemes volt ide ládát tenni.

rotty 2010.04.17 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.80
Nem szoktam sokat várni a szőlőhegyi ládáktól, bevallom most sem indultam nagy reménnyel, különösen, hogy már jártunk a Szalacska-hegyen. De meglepődtem ezen a keskeny és magas sáncon, vadregényes táj kezdődik itt, a présházakon túl. A halmok is érdekesek, nem is emlékeztem már a másik szalacskai láda után, hogy itt is van belőlük.
A halmos-ládát, a csodabogyó-bokor alatt kikezdte valami rágcsáló, a doboz a víz-záróságának határán lehet.
Kerékpáros megközelítést választottunk, Sásd - Jágónak - Kercseliget - Nagyberki első szakasszal, majd vissza ugyanerre. Jó edzős terep, minden település völgyben van, csak nem egyben... Sásdról az oroszlói "halál-hullámvasutat" nem vállaltuk, helyette a Baranya-csatorna göröngyös, fűvel benőtt töltésén szenvedtük végig utat. A végén azonban egy másik csatorna várt híd nélkül, így a telektulajdonos kertkapuján voltunk kénytelenek távozni. Kedvesek voltak, néhányan már jártak így, hozzánk hasonlóan...
Innen kellemes szakasz következett Magyarhertelendig, majd a téli álmából már éledező Orfűn át jöttünk haza, Pécsre összesen 1300 m szintet leküzdve.
Kerékpáros kupa 84,7 km

Johnny40 2010.03.06 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.69
Köszi a rejtést!!

ndavid42 2010.01.02 15:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
[:320:] mai 2/3
Orfűről hazafelémenet ejtettük útba ezt is. Tetszett a multi, érdekesek voltak a helyszínek, főleg az a hatalmas sánc. Az iszonyat hideg ellenére jó kör volt.

sereszaki 2010.01.02 15:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.55
Orfűi szilveszterezésünkről hazafelé jövet ládázgattunk egy keveset. A (GCNBER)-t kutattuk fel előzőleg,s ha már itt voltunk ,kár lett volna kihagyni ezt a remek multit! Mindhárom pontja érdekes helyre kalauzolt el bennünket,még az erős,hideg szélben is jólesett a séta.
A nap 3/2. ládája.

sereszaki,ndavid42

bgecco 2009.12.26 00:00 - Megtaláltam
A rejtőktől megszokott klassz láda. Mindhárom pontja érdekes volt, mindhárom pontja önállóan is megérne egy ládikót. De ez így összeszedve egy multivá is érdekes. Főleg a forrás környéke lepett meg, ahogy a semmiből előbukkant a "sánc" a nagy szintkülönbséggel. Köszönöm, hogy elhoztatok ide.

Zsiráf 2009.11.08 13:00 - Megtaláltam
.

kupec 2009.09.26 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.20
Nagyon élveztem a sétát a mézként csorgó őszi napsütésben.

kamzik 2009.09.26 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Szép környék. Jó sok erre a halomsír.

tudo 2009.09.08 10:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
1898.

95 km kerékpár edzés 900 m emelkedéssel a Dombóvár - Kaposszekcsső - Vásárosdombó - Sásd - Baranyajenő - Kisberki - Nagyberki - Mosdós - Baté - Kaposhomok - Szabadi - Csoma - Attala - Kapospula - Dombóvár útvonalon 5 új ládával. Volt szembeszél, voltak húzódások, lejtmenetek és természetesen oldalpofa szél.

GCSTBM után a Piros sáv-on haladtam át az erdőn a láda utolsó pontjához. A vártnál jobban haladtam, viszont porosodott a hajtómű. A láda azonnal meglett.

A többi jelszó részlet is rendben van: tetszett a pincesor, izgalmas volt a földsánc megmászása a forráshoz, meg a bebújás az elhagyott pncébe. Többször is olyan érzésem támadt, mintha valamiféle mesevilágban lennék.

A láda végeztével jött a jutalompont a sok terepezésért: GCNBER.

Út a gerincenSűrűsödik
Kilátás egy pillanatraTalálat
ErdőrészletMagányos házikók
PincePrésház
Lépcső a forrásnálErdőrészlet
Terdik Család 2009.08.30 16:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.48
Vasárnapi ebédet alaposan ledolgoztuk a sétával.

Eszti és Robi 2009.08.30 16:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.13
Megtaláltuk.
Az utolsó ponthoz vezető ösvény rögzített nyomvonalát beküldjük a turistautak.hu, azaz mindannyiunk részére.

Villamosítás már nincsLelátás a sírhalomról
Jézus!Kápolna
goolem 2009.08.25 18:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.78
Mai túránk harmadik, utolsó állomása volt ez a ládaegyüttes. Másodszori nekifutásra sikeresen túljutottunk a ládákon. Az volt a baj először, hogy autós GPS térkép volt letöltve a telómra, szóval megbolondult. Így csak a löszpincés ládát sikerült megtalálnunk. De aztán letöltöttem egy túra útvonalas térképet, így már gyerekjáték volt megtalálnunk a maradék két ládát.
Szóval sikerekben gazdagon térhettünk haza! :-) Köszönjük a rejtéseket!

Kincs&kincs 2009.08.08 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.66
Somucival együtt :))

BOLCSY 2009.08.07 14:30 - Megtaláltam
Én voltam a navigátor, és a súgó :-)

somuci 2009.08.07 14:30 - Megtaláltam
Hegyi körút. Nem tudtam, hogy multi lesz, felkészületlenül vágtunk neki...

SirLes 2009.07.25 15:43 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.01
Megtalaltam [wapon beküldött szöveg]
Inkább érdekes a környék mintsem szép. Bár az 1. és a 2. pont között vannak kellemes részek. Sajnos a közeli Hármashatárhoz a gyerekek nyüglődése miatt nem tudtunk eljutni.

Mo-Hó 2009.06.06 17:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.20
Szép séta volt a szőlőhegyen.
Köszönjük a rejtést!
Sajnos itthon derült ki hogy valamit elhibáztunk a jelszórészletek felírásában, mert a rendszer nem fogadja el...
Kérjük a rejtő segítségét!

Csaba & családja 2009.06.05 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.13
ok

VP 2009.05.15 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.26
Szalacskai séta.
Mecseki tájfutó bajnokságok felé menet.

rkertesz 2009.05.01 17:08 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Kis családommal felkerestük a pontokat - kellemes túra volt!
(Letettük a Kayla's Koala TB-t! Aki továbbviszi, kérem, logolja a .com-on!)

kiss52 2009.04.12 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, jót kirándultunk a szép időben.

BaLee 2009.04.05 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
Gyönyörű kirándulóidőben közös találat Majtikáékkal. Nagyon élveztük a multit, köszönjük.

Andi & BaLee

 
tosza73 2009.04.04 17:18 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.24
Kellemes séta volt a gyönyörű tavaszi időben.

Varga Gábor 2009.02.28 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Ok! Kedves pincegazdák gyülekeztek a parkoló környékén. Mindenki hozta a sajátját, majd bevonultak az egyik pincébe. Biztos a hegyközség fontos dolgait beszélték meg. Némelyikük tudott a GC-ről, de nagyot csodálkoztak, mikor megtudták, hogy milyen messziről jöttem ide ezért.

Csuhás 2009.02.14 14:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.28
Kisegítettek egy jelszórészlettel, mert ugyan írtam a naplóba, de véletlenül elmaradt a jelszófotó. Tetszett a multi érdekes helyeket mutatott. A forrás környéke tele volt a hó alól kikukucskáló hóvirágokkal. A halomsíroknál siettem, mert igen csak fújt a szél a fák között is. A pince is tetszett, sokára leltem meg a dobozkát, míg egyszer csak kifelé tartva felnézte...

Csuhás, Vándor

PinceAz utólsó kénezés emléke
Löszbe kapaszkodvaHavas lépcső
SírhalmokValami szépet ma is...
Bacsó 2009.01.24 11:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.52
A pont megkeresésének köszönhetem, hogy újabb halomsírokat fedeztem fel, mavamint megtalálhattam a Várkút-forrást.

aDoc 2009.01.14 13:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.04
Ide akart utazni az egyik országjáró cipőcske. Most itt található.
A láda visszazárása gondot okozott a nagy dobókocka miatt.

Kocsival csak a 120-as tábláig mertem feljönni, mert az azt követő emelkedő út az árok felé lejt. Ez nem jó jel jégpáncél esetén!

A piros keresztet követve fel a kápolnáig, majd a löszpincékig. Föld alatt, sziklás helyen, csúszva és mászva rendben van a dolog, de ilyen helyre eddig még nem bújtam be omlásveszélytől tartva. Túl vagyok rajta...

Ezután a segédpontig, majd a le a forráshoz, vissza a löszpincékig, és irány a sorompó (megjegyzés: még soha nem örültem az úton lévő biztos pontot adó fűcsomóknak). Az erdőben a nyiladéknak látszó nyiladékon, gyakorlatilag egyenesen a cél-halomsírt elkerülve, mókás vadászleseket meglesve, csak futva sikerült a GPS vevőt a helyes koordináták meghatározására bírni.

Csodásak a halomsírok! A jelszó ideillő, további netes keresésre ösztökél.
Köszönet a rejtésért!

Puszkany 2009.01.10 15:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.21
Kicsit keveregtünk a szűk utakon, de azért eljutottunk mindhárom ponthoz.

kl 2009.01.10 15:21 - Megtaláltam
Már az előző ládánál is tetszett a hely!

gabor03 2009.01.10 10:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.32
Somogyi ládázás 3/3 -ládája volt. Kicsit hűvös volt az idő! Megtaláltam az össze pontot, igaz egy kicsit féltem bemenni a pincébe de túléltem. Sajnos időhiány miatt nem sokat nézelődtem. :(

padler 2009.01.04 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Séta a kápolnától a multi pontjaiig, a forrással édesapámnak is tudtam újat mutatni.
A 2. pontnál álló kereszt mögött mintegy 20 méterre hatalmas árok tátong, állítólag ez is az erődítés része volt.

padler (+efemm)

Meredek a sánc
A "várárok"
Bütyök+Zulu 2009.01.02 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Első ládánk az idei évben, a Ragadozóknak szinte hazai pályán. A csapat nagyobb fele minden évben itt szüretel a Nagyinál. Kis nyelvészeti értekezést tartottunk, hogy találtunk "egy halom halomsírt" és van itt "több halom halomsír" is a környéken :) Ubulnak köszönhetően szinte drive in megtalálás. Most már azt is tudjuk, miért félt Fairy new will gyors autójától :)) Utolsó foto.

Útközben a Mecsek, RemeterétA lépcsőn
Zulunak térdig ér a hó
Borostyánfa
Jégbörtön.
SylverRat + Bogee 2009.01.02 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.89
Megjelenésekor sajnos mindannyian dolgoztunk, így az első helyért való "küzdelem" részünkről kimaradt. Így maradt a mai napra a séta.
Az odavezető utat már nagyon ismerjük, SylverRat nagymamája Nagyberkiben lakik, így csak a kápolnától kellett nézni a GPS-t merre is kéne menni.
Az első pont hamar meglett, szegény malackáknak befagyott a dagonyázógödre. A második pont is szinte drive-in. Alacsony a pince bejárata... :-)
A harmadik ponthoz pedig jót sétáltunk a fagyos időben, játszottunk a tövig befagyott pocsolyákkal. A ládából elhoztuk a bornyitót, bekerült a kessertáskába, hogy mindig velünk legyen ha szükség lenne rá. :-)

Zúzmarás fákCsendélet
ForrásTél
Egy halom a sok közül 
Zerind HUN 2008.12.31 09:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.69
Rejtőtársként bejelentem a megtalálást.
Sokszor el kellett jönnünk ide a Szalacska-hegyre, amíg a szőlősgazdák segítségével felfedeztünk minden érdekeset. A forráson egyébként még nem nagyon van mit nézni, mert nincs még kész a kiépítése. A sipka-töltésnél is jártunk többször, de abban csak a története az érdekes, maga a töltés nem nagyon, ezért is maradt ki a multipontok közül. A pince viszont nagyon tetszik, és ha megnézitek, a fala tele van írva igen régi évszámokkal, ami azt jelzi, hogy már évtizedek óta elhagyatottan tátong!

Ősi barlangrajzokKere
Kadorca 2008.12.30 16:55 - Megtaláltam
Még New will néven régen.

H. Gábor 2008.12.30 16:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
new will Attila invitált egy kis esti ládázásra. Jót dumáltunk autózás közben aztán egy kellemes séta, majd egy helyi szőlőtulajdonos bakancsos bajnok bevonása a gc rejtelmeibe.
A forrást nagyon meg akartuk nézni, de a tök sötétben ez sehogyan sem sikerült, viszont hallottuk a suttogását.

Köszönjük szépen!

(Fairy, véletlenül elirtad az órát :))

Pince bor nélkül.Nem jó mostan vaddisznónak lenni! Befagyott a dagonya!
Személyi kultusz 1. Ennek semmi értelme!Személyi kultusz 2. Ez miért jó?
 
new will 2008.12.30 16:55 - Megtaláltam
Én csak annyit szeretnék H.Gábor barátom logjához fűzni, hogy elöttünk szóló kesser társunk "harcmodora" nem tükrözi a nevét:"Fairy". Ugyan is játékos társunk - tudván, hogy az első helyre hajtunk - felhívott azzal, hogy ő messzire jár a szóban forgó célponttól, ha mi útrakelünk, ő el sem indul. Nem nehéz kiszámolni, hogy már úton volt mikor beszéltünk, ezzel a nem fair húzással ellent mond választott nevének.
A rejtés érdemeit nem csökkenti az eset, Köszönjük.

Old Fairy 2008.12.30 16:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.55
:-) [wapon beküldött szöveg]
Éppen itt jártam - egy másik Ajtony-láda közelében, amikor sms jött. Vacilláltam néhány másodpercig, mert Cikón volt még néhány műemlék, amit sötétedés előtt fel szerettem volna keresni - de azután csak nekiindultam. Útközben két gyors telefon: egy Majtikának, aki csak néhány km-re lakik az új ládától; egy meg new will-nek, akinek kétszer olyan gyors az autója :-)
Szerencsére volt némi helyismeretem: tavaly már megpróbálkoztam a Nagyberki, Szalacska-hegy és a Vigadó-hegyi séta ládák közötti úton a sorompó kikerülésével :-) Ifjú koromban meg térképről kiszámolgattam, hogy melyik a legrövidebb út Pécsről Balatonboglárra*. Ezen adatok alapján rendhagyó útvonalat követtem: Cikó- Bonyhád- Máza- Kaposszekcső- Jágónak- Kercseliget- egy nyitott sorompó - még egy nyitott sorompó - az ismert zárt sorompó Szalacska-hegyen. Kocogás és gyors logolás után (15:50) lebaktattam a két virtuális ponthoz, majd igyekeztem vissza az autóhoz. Minden sima ügynek tűnt - ám az aszfalttól 20 m-re egy lezárt sorompó fogadott. Megpróbáltam megkerülni: ennek majd' 3/4 óra ásás és favágás lett az eredménye. Megpróbáltam másik kerülő utat keresni: félóra bolyongás. Közben az active log megtöltötte a memóriát - már az sem látszott, hogy honnan jövök, merre tartok... És egyszer csak egy pár reflektor közeledett. Vadászok voltak. Miután felhívták a figyelmemet, hogy ezen a területen (erdészeti magánút) bizony előfordulhat, hogy akadályba ütközöm, készségesen kiengedtek a sorompón.
Bár a piros egyesért rohanva nem jutott idő minden részlet megfigyelésére, a hely ismét kellemes benyomást tett, kedves emlékeket idézett fel. Ezúttal az elhagyott pince a löszfalban, valamint a halomsír-mező jelentették a legfőbb újdonságot. Köszönöm a rejtést!

* Megfejtés: Abaliget- Sásd- Meződ- Nagyberki- Baté- Karád településeken keresztül :-)
[Update 2009.01.10 23:07] @new will: Csak a félreértések elkerülése végett: amikor megjelent a láda, Bonyhád mellett, Cikón voltam. Wapoltam, számoltam és úgy döntöttem, hogy elindulok. Először természetesen Majtikát hívtam, aki legközelebb lakik az új ládához. Ő azt mondta, hogy nem indul el. Utána Téged. (15:05) Elmondásod szerint tőlem értesültél a megjelenésről és abban maradtunk, hogy visszahívsz: mentek vagy nem. Ekkor kb. Nagymányokon voltam. Valóban hívtál később (22 perc múlva...), már a kocsiból, de addig - talán érthető - nem álltam és vártam, hanem haladtam. Emlékezetem szerint szó volt róla, hogy esetleg a csészénél összefutunk, ha úgy alakul.
(Gábor időpontra vonatkozó megjegyzését valószínűleg viccnek szánta: szerintem csak egyszerűen a "kissé átdolgozott" logfotóra gondolt...)

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]