FAQ
4825. Szokolya-Huta Ipartörténeti Tanösvény (GCSIT)

A tanösvény útvonala

A tanösvény útvonala

Az első pont felé

Az első pont felé

Lukács-szállási bánya

Lukács-szállási bánya

Bánya belső

Bánya belső

Ismertető

Ismertető

Duzzasztógát

Duzzasztógát

Faszénégetés

Faszénégetés

Makkoltató rét

Makkoltató rét

Itatóvályúk

Itatóvályúk

Királyréti kőfejtő

Királyréti kőfejtő

Hídmaradvány

Hídmaradvány

Vasúti átjáró

Vasúti átjáró

Hamuzsír készítő hely

Hamuzsír készítő hely

Faúsztató

Faúsztató

Kötélpálya

Kötélpálya

Kilátópad

Kilátópad

Kilátás

Kilátás

Őszi kilátás - KP1965 képe

Őszi kilátás - KP1965 képe

Cserző

Cserző

Fa magasságmérő

Fa magasságmérő

Les

Les

Etető

Etető

Bim-bam jel

Bim-bam jel

Legvége

Legvége
Szélesség N 47° 53,739'
Hosszúság E 18° 58,185'
Magasság: 310 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.07.03 13:00
Megjelenés időpontja: 2021.07.03 15:24
Utolsó lényeges változás: 2021.07.03 15:24
Utolsó változás: 2022.06.27 13:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: Kofola Bt
Ládagazda: Kofola BT
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 114 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente


Az első ponton (N 47° 53.739' E 18° 58.185' tábla hátulján) a láda megtaláláshoz szükséges "N", a másodikon (N 47° 54.283' E 18° 56.936' jelzett fa lábánál filmesdoboz) pedig az "E" koordinátarészletet találjátok. A megtalálás bejelentéséhez szükséges jelszót pedig egy fa ágában rejlő, 10x10x5cm-es dobozban találjátok.

NoDriveIn
A ládába TravelBug nem helyezhető.

Megközelítés
A legcélszerűbb parkolót rögtön a híd után találjuk  N 47° 53,695' E 18° 58,685' 260 m [GCSIT+parkoló], de sajnos Királyréten fizetni kell a parkolásért!.
A tömegközlekedők számára a Királyréti kisvasút, a 351. vagy a 352. számú buszjárat jelent alternatív lehetőséget. Amit még fontos tudni az az, hogy a tanösvény útvonala nem kerékpárbarát!
Utunk meredekebb oldalak mellett is elvezet és több patakátkeléssel is kell számolni, melyek nehézsége mindig az évszakhoz és az aktuális időjárási körülményekhez igazodik. Előfordulhatnak saras, csúszós lejtők éppúgy, mint széles gázlók is. Az év legnagyobb részében ezeket az akadályokat könnyedén, száraz lábbal lehet leküzdeni.
Mint a legtöbb tanösvény esetében, itt is a ZT Zöld T jelzés a fő vezérfonal. Azonban különleges jelzések egészítik, melyek a következő állomás témájára utalnak. Az állomásokat egy méter magas, faragott oszlopok jelölik. A cölöpök tetején pedig megtaláljuk a kiegészítő jelzés szimbólumát, mely az aktuális állomáshoz vezetett.

Szokolya-Huta a középkori királyok kedvelt helye volt. Talán ezért kapta a ma használatos Királyrét elnevezést is. A közeli Pap-hegyen és a medence fölött magasodó Várhegyen már az Árpád-korban létezett földvár. Az itt élők megélhetését a természet kincsei biztosították számukra és a következő nemzedékeknek is. A 2018-ban kiépült tanösvény ezeket az "ipari tevékenységeket" kívánja bemutatni, egy 6 kilométeres túra teljesítése közben. A tanösvényhez készült füzet is, melynek a mintapéldánya volt segítségünkre a ládaoldal elkészítésében. Reméljük hamarosan mindenki számára elérhetővé fog válni!

Az állomások listája
- 1. Lukács-szállási vasércbányák
A XVIII. században működő vasolvasztót látták el az itt kitermelt érccel.  N 47° 53,739' E 18° 58,185' 310 m [GCSIT-1]
- 2. Duzzasztógát a Nagy-Vasfazék-patakon
Az érc feldolgozásához azonban szükség volt még vízre. A patakot felduzzasztották, és energiáit malmok, fújtatók és kalapácsok működtetésére használták.
- 3. Faszénégetés
Ez tulajdonképpen nagyban függ össze az erdő használatával. A kitermelt fa éppúgy szolgálta a kohók, mint az épületek fűtését. (Ma már inkább csak grillezünk rajta.)
- 4. Makkoltatás
Az állattartás egyik fő alanya a disznó volt. Takarmányozásukat az erdei legeltetés jelentette. Az őszi időszakban a tölgyesek termése jelentette a legfőbb táplálékot. A kukorica és burgonya terjedésével a makkoltatás háttérbeszorult, pedig azt tartják, hogy a makkon nevelt sertés zsírja, húsa ízletesebb.
- 5. Királyréti kőbányák
A környék vulkanikus eredetű kőzetét leginkább a közlekedés céljaira bányászták. Az itt fejtett kövekből országutak éppúgy épültek, mint normál és keskeny nyomtávú vasúti útvonalak. A kinyert köveket természetesen házak építéséhez is felhasználták.
- 6. Kisvasút
A hegységet keresztül-kasul behálózta a kisvasút. Akár a bányák köveit, akár az erdők fáit kellett szállítani, a vasút jelentette a megoldást.
- 7. Hamuzsír készítés
A hamuzsír készítése ma kb. annyiból áll, hogy sütünk szalonnát a parázs fölött és "zsírozzuk a hamut". Persze ezt régebben másként értelmezték.
- 8. Faúsztató csatorna
Az ércek feldolgozásához szükséges faanyagot a Nagy-Vasfazék-patak segítségével szállították. A "lenti" duzzasztás is ezt a célt szolgálta.  N 47° 54,283' E 18° 56,936' 405 m [GCSIT-2]
- 9. Drótkötélpálya
1930-ban Hoffer Cuno drótkötélpályát építtetett az inóci kőbányától a pap-hegyi zúzdáig. A pálya nyomait, napjainkban csupán "betonkockák" őrzik felismerhetően. Az egykori várhoz vezető úton is találkozhatunk maradványaikkal.
- 10. Cserhántó erdők
A bőr az egyik legkorábbi anyag, amit az ember felhasznált. Eleinte ruhaként használta a hideg teleken, de hamar felismerte technikai, harcászati lehetőségeit is. A bőrgyártás alapja a cserzés, ami a romlandó állati bőrből, tartós és erős anyagot hoz létre. A cserzőanyagok egyikének alapja a cserkéreg volt. A XIX. század második felében azonban megjelentek az ásványi anyagok, melyek kiszorították a lassú folyamatú növényi alapokat. Cserhántók
- 11. Favágás, erdőhasználat
A baltákkal, egyszerű fűrészekkel felszerelt favágók eleinte az életbenmaradásért vágták ki az erdő fáit. A városok kialakulása és az ipar robbanásszerű fejlődése azonban hatalmas mennyiségű fa kitermelését igényelte, ami az erdők kipusztulásával fenyegetett. Az addig kiaknázhatatlannak hitt erdőket meg kellett őrizni, ezért a XVIII. század végén már akadémiát is alapítottak az erdőgazdálkodás tanítására.
- 12. Vadászat és egyéb haszonvételek
A vadászat már az őskorban jelentős szerepet játszott a megélhetésben. A leterített vad húsa táplálékul szolgált, bőre ruhaként újult meg, csontjaiból pedig eszközök, fegyverek és ékszerek készültek. A letelepedett növénytermesztő, állattartó népeknél a jószágok megvédését jelentette a ragadozóktól. Mára elfogytak a jelentősebb ragadozók, ezért a vadállomány mennyiségi és minőségi megőrzése a fő cél. Természetesen gazdasági szempontok is közrejátszanak.
- +1. Bim-bam - végjelzés, melynek csak annyi a dolga, hogy visszavigyen a kiindulópontot jelentő parkolóhoz.

Források és ajánlott oldalak
- Természetjáró
- Királyrét története
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (40 db): környezet: 4.85 rejtés: 4.75 web: 4.89 átlag: 4.83

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Kofola BT 2022.11.01 09:40 - Egyéb
A láda előkerült.

Kokó 2022.11.01 08:45 - Megtaláltam
Dobozpótlás ürügyén jártam ismét a tanösvényen. A sorompót még nyitva találtam 8 óra előtt, de fél tízkor már szedték a "belépőt".
Az ismert útvonalon a szomorkás, csepergő őszi idő kísért el. Az erdő most is tetszetős arcát mutatta. A második ponton kicseréltem a betelt füzetet, és ráfordultam a visszavezető útra. A láda rejteke előtt kb. 30 méterrel került a lábam alá a doboz. Így jár aki nézelődik és nem a lába elé néz. A doboz léket kapott ugyan, de nem cseréltem ki, hiszen a rejtekében úgysem ázik be. (A sérülés egyébként sem mai keletű.) A füzet is száraz volt, és még bőven van benne írási lehetőség.
Útközben sok gombával találkoztam, de sajnos nem vagyunk ismerősök, így békén hagytuk egymást. Remek reggeli séta volt!
(A kavics egyébként az elmerülést gátolni volt hivatott.)

BányabejáratMakkoltató
SzénégetőKőfejtő
Vasúti hídAz előkerült doboz
Mohabőr szárítás 
benist 2022.10.23 15:17 - Megtaláltam
Királyrétről Kellemes séta az őszi erdőben. Az első két pont gond nélkül meglett. A harmadikat kissé extrán közelítettem meg, de végül feljutottam a kilátópadhoz. (l. előző log) A dobozt a rejtő telefonos segítségével sem leltem. Alapos kutatómunka után (melynek során a karom majdnem végleg beszorult a lyukba), arra jutottam, hogy a viszonylag kis doboz valószínűleg beesett a vízszintes járat után folytatódó lejtős részbe. Innen már csak az ág szétvágásával kerülhet elő :-). A képek alapján kérem a találat jóváhagyását.

[Jóváhagyta: Kofola BT, 2022.10.23 18:36]

IMG_20221023_105603IMG_20221023_105457
csomix 2022.10.22 13:00 - Megtaláltam
A kirándulás nagyon szépre sikeredett. Sajnos a ládát mi sem találtuk meg (pedig tényleg én is tűvé tettem mindent és még be is fényképeztem az "üregbe", de csak egy nagy követ találtam a "hűlt" helyén). A kilátás gyönyörű volt és a színek....

Rengeteg különböző gomba is volt az erdőben.

Kérem, hogy jelszó nélküli megtalálást fogadjátok el.

Köszönöm a túrát.

[Jóváhagyta: Kofola BT, 2022.10.29 15:37]

IMG_20221022_135157IMG_20221022_141002
IMG_20221022_141753IMG_20221022_145127
IMG_20221022_145131IMG_20221022_145902
IMG_20221022_150132IMG_20221022_150307
Aleph & Rita 2022.10.19 15:20 - Megtaláltam
A kisvasút és a kilátó doboza után indultunk neki ennek a multinak. Az eleje meg a vége nagyon tetszett, persze azt leszámítva, hogy nem találtuk meg a végládát. A második pontnál zengett az erdő a favágóktól, gyorsan el is indultunk a láda irányába, csak éppen a helytelen úton, így amikor 30 méteren belül voltunk a koo-tól, egy meredek hegyoldal tornyosult előttünk, úgyhogy addig mentünk míg annyira lankás nem lett, hogy fel bírtunk rá caplatni. Nagyon megérte, mert csodás kilátás fogadott, amit kicsit csorbított a keresés eredménytelensége, de visszaúton pár comos dobozzal vígasztalódtunk. Összességében kellemeset sétáltunk a rejtések kapcsán és szeretnénk kérni egy jelszó nélküli elbírálást. Köszönjük!

[Jóváhagyta: Kofola BT, 2022.10.23 18:36]

20221019_11355620221019_125955
20221019_15174220221019_151752
Lastflight 2022.07.19 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pgyp 2022.06.26 17:30 - Megtaláltam
A GC20BO begyűjtése közben.

Végek 2022.06.26 17:16 - Megtaláltam
A közös GC20BO begyűjtő túra során ez is útba esett...
Köszönöm a rejtést!

Blue Mali 2022.06.26 17:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Köszi szépen Kokó!
Remek hangulatban GC20BO begyűjtése vége felé kerestük meg!
Tetszettek a helyszínek, meg a magyarázás is!
Kár lett volna kihagyni.
Én azért rövidítettem volna :)))

Liberty 2022.06.26 17:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.63
A GC20BO pontbegyűjtős túrájának vége felé kerestük fel a multi három pontját. A tanösvénynek mind a 12 pontját érintettük. A ládaoldal részletes ismertetőjével és Kokó helyszíni magyarázatával ismerhettük meg a hajdan itt élők megélhetésének ipari tevékenységeit. Hangulatos és vadregényes az erdő, a kövekkel borított Királyréti-patak végig kísérte az utunkat. A harmadik pont volt az igazi meglepetés, a Várhegyről nagyon szép panoráma tárult elénk. Élvezetes volt a túra, köszönet a rejtésért.

Szokolya címere
A  vadregényes kék+ útvonalánA vadregényes kék+ útvonalán
Csüngőlepke pihent a pólómon
pappcsalád 2022.06.26 17:10 - Megtaláltam

[g:hu+ 2.8.13]

Nemi91 2022.06.26 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Tibi1983 2022.06.26 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.10
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
Megtaláltam!
Örülök, hogy megmutattad. [Geoládák v3.12.10]

20220626_15043520220626_150438
Judit és Béla 2022.06.25 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Megtaláltuk.

Réka&Nimi 2022.06.25 15:00 - Megtaláltam
Köszönjük! Kellemes hűvös volt a fák között, kisgyerekekkel is telhesíthető, a futóbicaj inkább csak a műúton ment.

vittorio 2022.06.19 17:14 - Megtaláltam
Mint sokan mások, én is a GC20BO-val kötöttem össze, így a leírásban javasoltaknak megfelelően az első ponttal kezdtem a túrát, majd a Börzsöny-kör végén kerestem meg a 2-3. pontot. Kalandos és elhagyatott útvonalon vezet a multi, és kellemes meglepetés volt a panoráma. Köszönöm!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
-13 
geooszi 2022.06.19 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A doboz mogott az oduban egy siklo lapul. Ovatosan! [Geoládák v3.12.10]

N.Zs. 2022.06.11 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Szuper volt! A GC20BO körbe illesztettük a három pontot. Nekem mindhárom pont egyformán tetszett. A kék + néhol nagyon vadregényes, már-már eldurvult, de mindenképp kalandos. Köszönjük.

emlékkő nehezen olvasható felirattalelső pont környezete
első pont környezeteemléktábla
"ipari tevékenység" nyomaegy jó kanyar
a második pont környezeteerdei nappali
kanyarogegy rumlisabb rész
fentről minden szépösvény részlet
a hármas ponton pihenünkitt leereszkedtünk
patakátkelés lendületesenhídalatt
légifelvétel a kis fahídról 
Madwe és Zsuzska 2022.05.21 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.9]

Mathau 2022.05.14 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Igazából néhány hónapja Kokóval jártam végig, most csak 2 pontot érintettünk a jubileumi doboz keresése közben. Remek hely, élmény ez a kis tanösvény.

Paul 2022.05.14 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

ésKata 2022.04.16 17:35 - Megtaláltam
Börzsönyi kirándulás.

Zergi 2022.04.16 17:35 - Megtaláltam
Fogtam!

283_2821283_2822
283_2824283_2825
283_2829283_2830
283_2831283_2832
283_2833283_2834
283_2835283_2836
Oszix 2022.04.10 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Ambró 2022.04.04 22:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Szabó família 2022.03.19 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

VaVi 2022.03.10 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

kupec 2022.03.04 10:34 - Megtaláltam
Hú, de benéztem. Vmi rövidzárlat miatt mindjárt a 2. pontra mentem, ahol kiderült, hogy hibáztam. Sebaj, vissza az 1. pontra, majd a láda koo ismeretében kocsival visszavágtattam a pont közelébe és toronyiránt fel a sziklán. Ez van.
[g:hu+ 2.7.16]

1646414806209 
Páratlanpáros 2022.03.01 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

golyakr 2022.02.26 13:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

Királyrétre érkezve a patak bal partján mentem a vízműig, de nem igazán találtam az ösvényt. Aztán kusza tracket rajzolva ereszkedni kezdtem az információs táblához. Attól a ponttól remekól ment a dolog. A pontok jól kidolgozottak, talán csak a táblákat hiányoltam. Fantáziával megáldva képzeltem el az adott pontok adott témáit. Kellemes, patak menti programmá vált. Alig volt mozgás az erdőben, néhány futó és egy-két túrázó, nem úgy, mint Királyréten, ahol annyi autó állt, mint a tesco parkolóban karácsony előtt. Garmin tervezte utamon suhantak a százméterek, és azon tűnődtem meddig lesz a glonass elérhető, mikor nem volt tovább út a kijelzőn. Akkor biztosan itt van a második pont, gondoltam, és felkutattam az összes fát, persze nem találtam semmit. Kimentem az útra egy kis térerőért, de ott se semmi. Visszatérve hívtam a rejtőt, de térerő már korábban sem volt, most sem. Ekkor vettem észre, hogy nincs láda a képen.. a semmit keresem már egy ideje. Újult erővel továbbálltam és keseregtem az elvesztegetett időn. A második pont talán ha 200 méterre lehetett, kis keresgélés után meglett. Eleinte nem örültem az emelkedőnek, de a harmadik pont nagyon jó helyen van. Dilemmázás után visszafelé folytattam az utam bimm-bammon. Belefért még egy kis tekergés a tóhoz, félig mászás a kilátóhoz, és végül 10 km felé gyűrtem az utat.

kobcikrajci 2022.02.24 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.7.16]

navigaator 2022.02.18 00:00 - Megtaláltam
-

gyildarefo 2022.02.01 13:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.06
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

14 km 420 m szint

A láda helye mindenért kárpótol

5601B286-D996-43DB-B13F-59F7893BEC7F73D87D72-5BBA-47BE-B6DE-8A5BBB2D539E
F448B098-F944-48DA-B686-61557A7B7C404170D84E-2EC9-49D9-BCFA-76625E482780
3ED12181-F03A-487E-AF4A-0562A91784B2DCFE061B-7FD7-49D5-9C9D-799B35B30FB9
kópé1993 2022.01.30 13:50 - Megtaláltam
Fel a Csóványosra teljesítménytúra alatt gyönyörű havas időben. Köszi a rejtést!

stmester 2021.12.09 12:40 - Megtaláltam
Szakadó hóesésben a GC20BO közben megtaláltuk a pontokat.

Katona55 2021.12.09 12:40 - Megtaláltam
Közös túrázás stmesterrel.

vajasfok 2021.12.08 14:36 - Megtaláltam
Szép helyen visz az út, nem sokan járnak rajta.

A rejtekhelyen vigyázzatok, mert lódarázs-fészek van... Óvatosan!

znasz 2021.12.04 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.15
A tanösvény alsó része rendezetlen terepen vezet. Elég sok volt a patakátkelés, néha nem volt könnyű átmenni az előző napi nagy esőzés miatt megáradt patakon. A felső része kárpótolt a kellemetlen alsó részért is. Láttam már informatívabb tanösvényt is. Köszi a rejtésért.

anettx 2021.12.04 12:30 - Megtaláltam
TFTC!
Tetszett az útvonal, már csak azért is, mert itt nagyon kevesen járnak, pedig a lenti út az egyik legsűrűbben járt a turisták által. A multi rejtett pontos koncepciója nem ad ehhez több élményt. Az ide nem illő jelszó viszont meglepett:)
[Geoládák v3.12.3]

IMG_2992IMG_3004
IMG_2996 
nmárti 2021.11.30 09:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Tavasszal biztosan jobb lett volna :) Köszi a rejtést!

Vincenzo65 2021.11.20 16:00 - Megtaláltam
2-1-3 sorrendben. Voltam olyan birka, hogy haladjunk a pataktól felmásztam a ládáért. Volt is ott egy pad, hogy kipihenjen magam. Vissza a gerincen leereszkedtem. Jó kis emlékhely.

SzantoA 2021.11.15 16:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.91
A második pontot nem találtam, de az egyik koordináta és az útvonal és a ládaoldalon levő segítő infók alapján a láda meglett. :)

Csizmások 2021.11.14 11:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.15]

20825C81-A60D-4EED-9BEE-2ADAE9F7F0BF3324C2C9-B7E7-4D2C-A00A-24A542C6D4B7
g-tabe 2021.11.13 19:38 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

radpeter 2021.11.13 13:10 - Megtaláltam
\o/ Jo szuszogtatos

sirgalahad 2021.11.13 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Feleségem buta liba
Megint rossz fát tett a tűzre
Ebből lett a huta hiba
Fehércseléd el lett űzve...

lelcache 2021.11.13 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

20211113-2272720211113-22728
20211113-2272920211113-22730
20211113-2273120211113-22732
20211113-2273320211113-22734
20211113-2273520211113-22737
kivancsifancsi 2021.11.13 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
A mai napon Börzsöny 20 km-es évfordulós túráját jártuk végig baráti társaságban és ezt a multit remekül össze lehetett kötni vele.
Számtalanszor jártam már a környéken, a Nagy Hideg-hegy felől lefelé tartva, de mindig a völgyben vagy az aszfalton patáztunk le. Ezt a kis gerincet eddig nem ismertem, remek hely. Köszönöm, hogy megmutattad.

Fidorka 2021.11.13 13:10 - Megtaláltam
lelcache társaságában

Drucki 2021.11.10 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltam,
köszönöm a lehetőséget!
[g:hu+ 2.7.14]

Wilka74 2021.11.06 13:21 - Megtaláltam
KP1965-tel együtt eredtünk neki a Börzsönynek a GC20BO felderítése céljából. Nekem ez volt új, Péternek a GCKIKI. A 3. pont nagyon szép, hangulatos hely, tényleg pazar panorámával. Érdemes felsétálni! Darázs nem volt. Köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

IMG_9809IMG_9846
IMG_9851IMG_9856
IMG_9848 
ErdőCsöndje 2021.11.01 15:30 - Megtaláltam
A GC20BO ládatúra végén ezt is begyűjtöttem. A második ponttal kezdtem, aztán a keleti koordináta alapján sikerült megtalálni a ládát, így nem kellett annyit oda-vissza haladni. Azért az első pontot is megkerestem, hogy teljes legyen az élmény. A tanösvény pontjai szépek, de kicsit furcsa azért, hogy írott információt nem adnak. Köszönöm!

justancsi 2021.10.31 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

SagiK 2021.10.31 15:00 - Megtaláltam
Ez sem fogott ki rajtam. :)

nszk 2021.10.31 15:00 - Megtaláltam
SagiK társaságában

KremesEmber 2021.10.29 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon klassz helyet mutat meg a láda. [Geoládák v3.12.2]

akosgy 2021.10.24 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Kisebb kihagyás után újra túráztunk, ezúttal az ünnepi börzsönyi túraláda volt a tematika, ennek során 23 km-t gyalogoltunk ismerős és - kellemes meglepetésünkre - ismeretlen utakon. Mindkét multi tudott újat mutatni, itt például a 3. ponton lévő kilátóhely tetszett nagyon. Köszönet a ládáért.

fkmaster 2021.10.23 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.40
Lásd Stüszi vadász!

Stüszi vadász 2021.10.23 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.96
A 20 éves ünnepi ládával összekötve jártuk le a a pontokat, az információs táblák nekünk is hiányoztak. Mivel régebbi offline térképünk volt, a végládát a patak felől rohamoztuk meg az omladozó hegyoldalban.

KP1965 2021.10.23 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Tetszik a tanösvény tematikája, de nekem nagyon hiányoznak az információs táblák. Sok részét bejártam már a Börzsönynek, de a végláda magaslata és az ottani kilátás új volt.

20211023_16194520211023_145311
20211023_14502820211023_152340
20211023_15330420211023_152449
20211023_15532820211023_155354
20211023_160220 
anettnori 2021.10.23 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Megvan!
[g:hu+ 2.7.14]

Kora reggel, még a 20-as kör előtt megkerestem az első pontot. Vissza Királyrétre, felcuccoltam - volna, de nem találtam a szemüvegemet. Vissza az első ponthoz, és meglett!
A 20-as körön visszafelé jövet megkerestem a kettes pontot, aztán a végládát. Szuper helyszín!
Köszönet a lehetőségért!

-1-2
-3 
EmesESE 2021.10.16 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.42
Megtaláltuk! 🙂
Ma Királyrétet céloztuk meg amit eddig hanyagoltunk a tekintélyes parkolási díja miatt. Út közben vettem észre, hogy a Garmin GPS kütyüm otthon maradt, majd a telefonommal próbálkozom. A parkolónál térerő semmi. A helyi tájékoztató táblák és a telefon vaktérképe alapján azért nekiindultunk a tanösvénynek, ami turista jelekkel jól kijelölt. Az első pont meg is lett, a másodikon leírás, és jel hiányában a második koordinátát nem találtuk, egy gyógyszeres doboz ugyan találtunk de Koo nem volt benne. Szomorkásan folytattuk utunkat majd egy fában furcsa dolgokat vettünk észre, hát nem a 3. as pont rejteke volt ládikával és jelszóval. Az egyes pontokon hiányoltuk azokat a táblákat, amelyek tartalmát a rejtő a leíráshoz csatolta.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.12.2]

cosinus0 2021.10.12 15:00 - Megtaláltam
Megvan. Köszi a rejtést!

20211012_13351620211012_135930
20211012_13594620211012_150028
20211012_150033 
gabortel 2021.10.12 12:04 - Megtaláltam
A padocskán mi is megpihentünk, persze 20BO után.

Meretszeger79 2021.10.09 15:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.90
Nekünk nagyon tetszett ez a tanösvény! A rejtés is rendben van. A kilátás is gyönyörű a kis padtól... Köszönjük,hogy "elhoztál" minket ide!

Jonigts 2021.10.09 09:17 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.15
Köszönöm a rejtést!

A második koordináta felé haladva láttam azt a csodás dombot (magamban mondtam is, hogy de jó, felmennék oda, ha lenne ott láda), de örülök, hogy vissza kellett mennem oda, bár akkor épp bosszankodtam emiatt :)
Szép helyen van a láda.

IMG_20211009_081838IMG_20211009_082656
IMG_20211009_083426IMG_20211009_084438
IMG_20211009_092029IMG_20211009_092033
Andi0714 2021.10.03 10:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Karaliosz 2021.10.03 10:57 - Megtaláltam
Ez a láda is pipa. ;) Köszi a rejtést. [Geoládák v3.12.2]

Mr Zerge 2021.09.25 16:15 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

Királyréti reggeli indulás után a 20BO pontjaival kombinálva tértünk vissza a parkolóhoz. Ezen a szakaszon nem jártam még, máskor inkább a Taxi-nyiladék vonalát szoktuk követni. Tetszett az útvonal. A ládánál most nem láttam darazsakat, nem volt semmi gond a pontokkal.

stikli08 2021.09.23 17:19 - Megtaláltam
Köszönöm rejtést! Erre jártam, felkerestem.
Pont egy lódarázs fészkes fába rejteni... Amúgy pazar!

Zéboy 2021.09.19 12:20 - Megtaláltam
Köszönöm.

Berián 2021.09.19 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

hitamas 2021.09.15 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.49
Persze hogy GC20BO-val összekötve ... A végláda megközelítését jól meg kell fontolni, és a lódarazsak is otthon voltak ... (ha nem bántom, ő se bánt) :)

pliptai 2021.09.08 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Sir Pajszer 2021.09.05 12:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Köszi!

james 2021.08.28 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

James
[g:hu+ 2.7.14]

dendeocse 2021.08.27 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Tetszett a tanösvény. Még akár több pontot is elbírt volna a láda, de így sem rossz.

P1240625 
robinbird 2021.08.26 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Fazék 2021.08.20 14:17 - Megtaláltam
Mint sokan mások, mi is a GC20BO-val kombináltuk. A helyszínen, az első pontot leszámítva, kevés érdekesség maradt, de a tanösvény szép, a láda pazar helyen van, a leírást pedig már itthon hozzáolvastam. Ha frissítettem volna a TUHU térképem, akkor pár kisebb eltévedéstől is megóvtuk volna magunkat. (Hiszen komoly a szintkülönbség a völgy és a gerinc között.)

2021-08-20 14.10.232021-08-20 14.17.54
2021-08-20 14.58.09 
Toti 2021.08.15 19:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3] Az első ponton tetszett a táró és a többi ponton is jól néznek ki a kis oszlopokon lévő piktogrammok. A második és a harmadik pontot a jubileumi multi végén kerestük fel. A kilátás nagyon szép a 3. pontról.

GeoEvike 2021.08.15 19:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A végén már kicsit hulla voltam, nem örültem a végláda kaptatójának és a láda állandó darázs populációjának de a kilátásért megérte.
Minden láda rendben volt, szépen felfűztük rá a GC20BO - t és a GCBORZ -ot. A parkolás díja 1000 Ft-ért kemény volt, de cserébe mindenki strandolt és egyéb módon hűsölt, így elmaradt a tömeg.
Évi ♡ Toti [Geoládák v3.11.3]

mura 2021.08.15 10:00 - Megtaláltam
A kilátóhely új volt számomra, köszönet a rejtésekért!

Attil@ & Réka 2021.08.14 14:40 - Megtaláltam
Az ünnepi ládával összekötve, a záróládánál óvatosan, még mindig ott vannak a lódarazsak!
Köszönjük a rejtést!
Réka és Attil@

zalajaro 2021.08.14 10:02 - Megtaláltam
Aki keres, az talál!

Csaba & családja 2021.08.10 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.66
A 20 éves esemény ládával együtt ezt is megtaláltam. Köszönöm a rejtést.

ha2 2021.08.08 14:00 - Megtaláltam
A végládának rejteket adó fában most ló darazsak nyüzsögnek!

ÓVATOSAN!!

64E5B6C3-8930-4C5A-B6EC-E0A4D39245D766986C29-4F47-414A-B13E-57577272B538
B1440DDA-A0F2-4F3C-8335-BFAA72FF0BC21666B4AF-2442-412B-9387-CB8FDCBC79EE
Discover 2021.08.02 13:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
A vége nagyon tetszett.
Köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.11.3]

4825_GCSIT_014825_GCSIT_02
4825_GCSIT_034825_GCSIT_04
4825_GCSIT_054825_GCSIT_06
4825_GCSIT_074825_GCSIT_08
4825_GCSIT_114825_GCSIT_14
4825_GCSIT_154825_GCSIT_16
4825_GCSIT_174825_GCSIT_17a
4825_GCSIT_20 
nazso.oszan 2021.07.30 15:45 - Megtaláltam
Tetszett a tanösvény, a pontok és a láda hamar meglett.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20210730_162134IMG_20210730_160600
IMG_20210730_155812IMG_20210730_154008
IMG_20210730_152526IMG_20210730_144619
Iván19 2021.07.27 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Nekünk nagyon tetszett a tanösvény, érdekes információkat tudtunk meg a rejtő leírásából. Kár, hogy nincsenek tájékoztató táblák. Az útvonal végig szép, a kilátóhely pedig hab a tortán. Köszönjük a lehetőséget.

P7272343P7272354
P7272357P7272360
P7272363P7272372
P7272376P7272397
P7272408 
becko 2021.07.25 15:21 - Megtaláltam
GC20BO teljesítése közben, néhány cikk-cakkal útba ejtettem.
A végpont van annyira jó hely hogy semmi szükség nem lenne az első kettőre.

Apexsek 2021.07.24 15:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Végre újra találkozhattam a barátaimmal, s egy jót láda-túrázhattunk!
Köszönöm!

Dr.Lada 2021.07.24 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.52
A com-os szülinapi event résztvevőivel közösen elkövetve.

Az első ponton a rejtők jóvoltából bejutottunk a táróba is, bár elég nehezen ment az ajtó kinyitása. Nagy öröm volt végigjárni a tárót. Innen elsétáltunk a második ponthoz ami szintén egyből meglett, majd felkerestük a végládát is közösen.

fa-peti 2021.07.24 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Kiscseri 2021.07.24 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

LCSOKA 2021.07.24 15:39 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést

kitkat0123 2021.07.24 15:39 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.12.2]

guppik 2021.07.24 15:39 - Megtaláltam
A találkozó résztvevőivel közösen találtuk meg, köszönjük a rejtést!

tevelady 2021.07.24 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Hegyo 2021.07.24 15:39 - Megtaláltam
20 Years of Hungarian Geocaching event alkalmával kerestük meg csoportosan. Köszönjük a rejtést!

Robogo 2021.07.24 15:39 - Megtaláltam
20 Years of Hungarian Geocaching esemény alatt kerestük fel a ládát csoportosan Királyrétről körtúra alkalmával. Hu-s és com-os ládát se hagytunk megtalálás nélkül.
Köszönöm a rejtést!

macikupac 2021.07.24 15:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.55
Királyréten tartottuk a magyar geocaching megszületésének 20. szülinapját a hazai com-os platform játékosaival. Ennek során erre a tanösvényre több rejtés is született. Azon ládák közé eme multi pontjait is beiktattuk. Az első pontnál lévő tárót - köszönhetően a NP-hoz fűződő nagyon szoros kapcsolatomnak - belülről is megnéztük. Igazán nagy felüdülés volt a kézzel kialakított falú járatban sétálni, amikor odakint tombolt a hőség. Menet közben a 18. századi kohászathoz épített víztározó gátját is láttuk, majd a különféle erdőhasználati módokat bemutató állomások következtek. Sokat megtudhattunk a faszénégetésről, a hegységet egykor behálózó erdei vasutakról, a disznók makkoltatásáról, vagy olyan mesterségekről, mint a hamuzsír-készítés vagy a faúsztatás. A multi végére még egy kis emelkedő leküzdésével remek panorámában is gyönyörködhettünk. A visszaút is tartogat még érdekességeket: faköbölés, vadgazdálkodás témákban. Dörmivel nagyon jó véleménnyel vagyunk erről a remek tanösvényről.

(Lazy wapon beküldve és később kibővítve)

Lopakodó 2021.07.24 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kétbakancsos 2021.07.24 15:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
20 Years of Hungarian Geocaching event alkalmából csoportos találat. Köszönjük a rejtést!

AlanTheWild 2021.07.24 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.88
Csoportos túra keretében megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

johnnycache 2021.07.24 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.09
Köszönöm az élményt! :-)

Micra73 2021.07.24 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
20 Years of Hungarian Geocaching event alkalmából csoportos találat.

IMG_20210724_143015IMG_20210724_143545
jbako 2021.07.24 14:59 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

OsiOsi 2021.07.22 16:32 - Megtaláltam
22 km túra közben, lényegében össze-vissza. :-)

Mikulás 2021.07.18 15:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.69
Zsuval és Diával ma a GC20 Börzsöny multi bejárását terveztük és ez a másik multi gyakorlatilag útba esett. Köszönöm a tippet azzal kapcsolatban, hogy ennek az első pontjával célszerű indítani. Így is tettünk. Picit meleg volt, brutális páratartalommal, úgyhogy megizzadtunk a 22 km-es karikán, de gyönyörű volt a Börzsöny. Megérte. A pontok hamar meglettek, a végláda tetszett legjobban. Klassz hely!

Mikulás

Attibati 2021.07.17 16:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.58
Dunakeszi - Gcsit - Dunakeszi 84 km.
Nem akartam ellőni egy túra alatt a két új börzsönyi ládát, ezért először bemelegítésképpen a tövidebbikkel kezdtem.
Királyréten nem működik a parkolás jelenleg - talán a kisvasút átépítése miatt - de nem lesz sokáig így a jelekből ítélve, mivel őrbódét, komoly tájékoztató táblát és sorompót is felszereltek a hídnál.
A multi első pontjának környékét, a tárna bejáratát nem ismertem, vajon hány ilyen érdekesség bújik meg még a Börzsönyben. Mivel bringával voltam inkább a műútat választottam a 2. pont megközelítéséhez, de egy családi kirándulás keretében biztos végig fogjuk járni a teljes tanösvényt. A 2. pont is könnyen meglett, innen csak tologattam a bringár az 3. pontig. Remek, eddig nem látott kilátóhelyeket érint az útvonal.
Visszafelé a Gcbokk ládám záróládája felé vezető ösvényt kicsit karbantartottam, a láda jó egészségnek örvend.

Kilátás útközben 
VP 2021.07.13 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.67
Bő 10 hónap után átmentem Párkányba sörért, és Letkés - Márianosztra - Kóspallag - Királyrét felé jöttem vissza.

Azért jobb lett volna, ha megjelenik a 20-éves ládával egyszerre ... 19 napja elmentem mindhárom pont mellett. :D

petili 2021.07.10 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.96
Köszönjük a rejtést!

emmerwald 2021.07.07 22:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.28
A GC20BO ládával egyszerre kerestem. A javasolt módon az első pontot a túra előtt a többit a végén kerestem fel.
Ismerős helyeken vezetett a multi. A végláda helyét már régóta szerettem volna megnézni, most hála a Rejtőnek feljuthattam...
Köszönöm a lehetőséget!

IMG_20210707_220304 
JAck:66: 2021.07.04 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.7]

Ásványvadász 2021.07.03 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Ma délelőtt telefonos segítséget kérve beszéltünk a rejtő csapat egyik tagjával, Kokó-val. Akkor még nem is sejtettük mi vár ránk délután.
Éppen a kóspallagi kálváriától érkeztünk vissza a kocsinkhoz, amikor megkaptuk az értesítés az új láda megjelenéséről. Hinni sem tudtunk a szemünknek, a rejtés itt van tőlünk néhány kilométerre. Begyújtottuk a rakétákat és rövid idő múlva már az első ponthoz vezető ösvényen voltunk. Sejtettük, hogy elsők leszünk, mert aki közelebb lehetett nálunk, az nem kaphatott hírt a megjelenésről, hiszen ott nincs térerő. Aki meg messzebb járt, az meg csak mögöttünk jöhet.
Az első pont könnyű találat volt. A második pontnál kicsit tovább tartott a keresés, mire meglett az a bizonyos fa. A harmadik ponton a láda helyét is gyorsan megtaláltuk.
Mindhárom hely és a patak menti séta nagyon tetszett. Köszönjük!
Piros 1 :)

Vasfazék-patak mentén-1Vasfazék-patak mentén-2
Vasfazék-patak mentén-3Vasfazék-patak mentén-4
Vasfazék-patak mentén-5Vasfazék-patak mentén-6
Vasfazék-patak mentén-7Vasfazék-patak mentén-8
Vasfazék-patak mentén-9Vasfazék-patak mentén-10
Vasfazék-patak mentén-11Vasfazék-patak mentén-12
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]